Voormalig Formule 1-wereldkampioen Nigel Mansell ziet Max Verstappen in zijn debuutseizoen als toonbeeld van de huidige ontwikkelingen in de koningsklasse van de autosport.

"Het is duidelijk dat Verstappen talent heeft. Maar hij is ook het perfecte voorbeeld van de ontwikkeling van de huidige generatie coureurs", begint Mansell zijn verhaal tegen La Gazzetta dello Sport.

"Het is verrassend hoe sterk hij is op circuits waar hij nog nooit heeft gereden, maar dat is ook de verdienste van de simulator. Daarnaast hoeft hij de auto niet grondig te kennen, daar zijn de ingenieurs voor."

Mansell ziet dat Verstappen met lef rijdt en volgens de 62-jarige Brit is dat niet meer dan logisch, gezien de technische ontwikkelingen in de Formule 1.

"De coureurs hebben vandaag de dag minder angst, aangezien de auto's steeds veiliger worden. De crash die Verstappen had in Monaco, was hem in het verleden veel duurder komen te staan. Velen hadden na zo'n klap moeten stoppen."

De 18-jarige Verstappen pakte in zijn Toro Rosso al 33 punten en staat daarmee twaalfde in de WK-stand. De Limburger werd onder meer knap vierde in de Grand Prix van Hongarije.

Regels

Mansell, die in 1992 de wereldtitel veroverde, vindt wel dat de regels in de Formule 1 gewijzigd moeten worden. "In mijn tijd mocht je blij zijn met drie ingenieurs, tegenwoordig heb je er dertig."

"Daarnaast hadden de wagens bredere banden met meer grip, maar je gleed wel in de bochten. Een coureur kon toen nog het verschil maken, tegenwoordig volgen ze braaf wat hen vanaf de pitmuur wordt verteld."

Volgens Mansell gaat dat ten koste van het amusement. "De coureurs hebben niet meer de mogelijkheid zich te onderscheiden. Als ze te agressief rijden, dan vergen ze te veel van de banden en moeten ze het rustiger aan doen. En dat DRS is krankzinnig, welke kwaliteit is er nu nog nodig voor een inhaalactie?"

Er is al langere tijd kritiek op de huidige omstandigheden in de Formule 1. Onlangs liet ook wereldkampioen Lewis Hamilton nog weten dat hij graag veranderingen wil zien in de sport.