Red Bull Racing en Toro Rosso kunnen aankomend weekeinde bij de Grand Prix van de Verenigde Staten gebruik maken van verbeterde Renault-motoren, maar het is nog onduidelijk of de twee renstallen ook daadwerkelijk met de nieuwe krachtbron zullen racen.

Renault bevestigt woensdag dat het zogenaamde tokens heeft ingezet om de motor aan te passen. Als Red Bull en Toro Rosso, het team van Max Verstappen, er op het circuit van Austin gebruik van willen maken zullen ze straffen moeten accepteren.

Teams mogen in een seizoen slechts drie keer van motor wisselen. Dat aantal is al ruimschoots overschreden.

''We weten dat het gebruik van de nieuwe krachtbron consequenties heeft voor de startposities van de rijders. Daarom laten we de beslissing aan de teams over'', liet Remi Taffin namens Renault weten. 

Mercedes verzekerde zich al van de constructeurstitel maar zowel Red Bull (vierde) als Toro Rosso (zevende) kunnen nog stijgen op de WK-ranglijst. Verstappen staat met nog vier races te gaan op de twaalfde plek met 33 punten.

Toekomst

Red Bull heeft de samenwerking met Renault na dit Formule 1-seizoen beëindigd. Er is al lange tijd veel te doen om de motor bij Red Bull en satellietteam Toro Rosso. De zoektocht naar een nieuwe motorleverancier heeft nog niets opgeleverd, omdat onder meer Mercedes en Ferrari af zagen van een samenwerking.

Een verlengd partnerschap met Renault is geen optie, zo liet Red Bulls technisch directeur Adrian Newey eerder al weten. Ferrari zou wel dicht bij een akkoord zijn met Toro Rosso, maar dat team heeft geen toekomst als Red Bull zich terugtrekt uit de koningsklasse van de autosport.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone garandeerde onlangs nog dat Red Bull behouden zal blijven voor de sport. Volgens de Brit zijn 'de zaken geregeld'.