Red Bull Racing heeft bij monde van adviseur Helmut Marko bevestigd dat het ook satellietteam Toro Rosso terugtrekt uit de Formule 1 als het zelf de koningsklasse van de autosport verlaat wegens het uitblijven van een deal met een motorenleverancier.

"Waarom zouden we een team financieren dat coureurs opleidt voor Ferrari en Mercedes?", vraagt Marko zich af in de Duitse krant Die Welt.

Voor Toro Rosso komt Max Verstappen uit. De 18-jarige Limburger eindigde in zijn debuutseizoen in de Formule 1 al zeven keer in de punten.

Red Bull Racing is al lange tijd op zoek naar een nieuwe motorenleverancier. Het Oostenrijkse team voerde zonder succes gesprekken met Mercedes en Ferrari.

De renstal zou nog in onderhandeling zijn met de huidige motorenleverancier Renault, maar technisch directeur Adrian Newey meldde maandag dat er geen schot in de zaak zit.

Mateschitz

Sowieso wil Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz alleen in de Formule 1 blijven als Red Bull weer over een competitieve motor beschikt, hetgeen dit seizoen niet het geval is.

De leiding van het Oostenrijkse team deed al verschillende keren z'n beklag over het gebrek aan vermogen van de Renault-krachtbron.

Newey zei maandag ook dat de tijd begint te dringen. "We moeten de Formule 1 misschien noodgedwongen verlaten."