Bernie Ecclestone vindt het jammer dat er tegenwoordig op een andere manier geracet wordt in de Formule 1 dan vroeger het geval was.

De baas van de koningsklasse van de autosport is van mening dat de coureurs van tegenwoordig te weinig eigen inbreng hebben. Dat was volgens hem enkele tientallen jaren geleden anders.

"Veel coureurs missen het karakter van de mannen uit de jaren zeventig. Ze hebben allemaal ballen, de een meer dan de ander, maar ze vertrouwen tegenwoordig te veel op de auto's en de regeltjes", zegt Ecclestone tegen De Telegraaf.

"Ik ben zeer tegen instructies tijdens een race vanaf de pitwall. Zodra de lichten doven, moeten coureurs op zichzelf zijn aangewezen en niet van afstand geïnstrueerd worden."

Volgens Ecclestone zijn het niet alleen de instructies uit de pitstraat die te veel invloed hebben op de coureurs. "Er komt bij dat we te veel stomme regels hebben. Ga niet over de witte lijn, haal niet in als het gevaarlijk is. Doe niet dit, doe niet dat. We zijn doorgeslagen. Formule 1 is te klinisch geworden."

Er is al langer kritiek op de huidige manier van racen. Donderdag sprak Patrick Allen, de baas van het circuit van Silverstone, nog woorden van gelijke strekking. Hij noemde de Formule 1 een 'onverkoopbaar product'.

Veiligheid

De 84-jarige Ecclestone vindt dat de Formule 1 er veiliger op is geworden, maar niet leuker. "Begrijp me niet verkeerd: niemand wil doden of gewonden en gelukkig hebben we op het gebied van veiligheid de afgelopen decennia grote stappen gemaakt."

"Ik heb zelf te veel vrienden verloren, zoals Jochen Rindt en Ayrton Senna, met wie ik vrij close was. Zij zouden vandaag de dag niet meer overleden zijn. Ik pleit niet voor ongelukken, maar dat speciale gevoel van gevaar dat bij autosport hoort, is verdwenen."

Ecclestone vergelijkt de situatie met die van een koorddanser. "Als je naar het circus gaat en je ziet een koorddanser balanceren op een touw dat een meter boven de grond hangt, geeft dat een ander gevoel dan bij een touw op tien meter hoogte. Terwijl hij dezelfde skills laat zien."

Zondag staat de Grand Prix van Sotsji op het programma. Na de race in Rusland komen ook de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië en Abu Dhabi nog aan bod.