De Europese Unie gaat onderzoeken of de Formule 1 de Europese concurrentieregels naleeft. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging heeft dinsdag bevestigd dat ze de klacht van Sauber en Force India in behandeling neemt.

Beide teams, die uitkomen in de middenmoot, vinden dat er sprake is van kartelvorming in de koningsklasse van de autosport.

Het is Force India en Sauber een doorn in het oog dat de topteams verreweg het meeste prijzengeld opstrijken en dat de kleinere renstallen niet of nauwelijks invloed hebben in de Strategy Group, het orgaan dat in overleg met onder meer de FIA voorstellen doet voor andere regels.

"We zijn naar de EU gestapt om een paar zaken aan de kaak te stellen", meldt Force India in een verklaring. "Het huidige systeem is oneerlijk en ook niet rechtmatig."

Als eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging meent dat de klachten van Sauber en Force India terecht zijn, kan ze interveniëren in de sport en veranderingen opleggen.

Faillissement

Autosport berekende vorig jaar dat Ferrari ongeveer 166 miljoen dollar (147 miljoen euro) aan inkomsten uit de Formule 1 opstreek, terwijl Force India 59 miljoen dollar ving en Sauber 52 miljoen dollar.

De Formule 1 zag de laatste jaren veel kleine teams worstelen met de hoge kosten. Het leidde vorig jaar tot het faillissement van Caterham, terwijl Marussia ternauwernood overleefde en via een Manor een doorstart kon maken. Lotus verkeert dit seizoen in financiële problemen, maar lijkt gered door een overname van Renault.