Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft woensdag bevestigd dat Red Bull de stekker uit haar Formule 1-teams trekt als het volgend seizoen niet over een competitieve motor kan beschikken.

De Oostenrijker zei tegenover Formula1.com dat het een reële mogelijkheid is dat Red Bull en Toro Rosso, het team van Max Verstappen, na de laatste race van dit seizoen in Abu Dhabi niet meer terugkeren in de Formule 1.

"Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz weet dat het net zoveel kost om vooraan mee te racen dan ergens in het middenveld, zoals we nu doen. Hij heeft er geen zin in om dat nog een jaar te doen", aldus Marko.

De twee teams van Red Bull moeten in 2016 een andere motor hebben, omdat de samenwerking met Renault wordt beëindigd. Aangezien Mercedes al heeft geweigerd motoren te leveren aan de concurrent, blijft Ferrari over als enige serieuze kandidaat.

Gelijkwaardig

Volgens Marko is Red Bull in gesprek met Ferrari, maar er is nog geen overeenkomst. Een ding is zeker, zegt Marko: Ferrari moet Red Bull een krachtbron leveren die gelijkwaardig is aan die van het eigen fabrieksteam.

"Wij zijn klant en betalen voor een product. Renault kan ons niet de motor leveren waarmee we vooraan kunnen rijden, dus daarom stoppen we die samenwerking."

Aan de coureurs ligt het niet, benadrukt Marko. Red Bull rijdt met Daniel Ricciardo en Daniil Kviat, Toro Rosso heeft Verstappen en Carlos Sainz. "Alle vier doen het goed, de jonkies zelfs beter dan verwacht. De coureurs zijn dus niet het probleem, wel de ondermaatse prestaties van de krachtbron van Renault."