Carlos Sainz was niet blij dat zijn teamgenoot Max Verstappen zondag in de slotfase van de Grand Prix van Singapore teamorders negeerde, maar Toro Rosso stelde na de race dat de Nederlander gelijk had om de Spanjaard niet te laten passeren.

De teamleiding van Toro Rosso droeg Verstappen in de laatste ronden van de race op om Sainz zijn achtste plaats te laten overnemen, maar de jonge Nederlander weigerde en ging als achtste over de finish. Sainz werd negende.

Teambaas Franz Tost van Toro Rosso erkende na de race dat Verstappen gelijk had om de Spanjaard niet te laten passeren.

"Carlos had nieuwe banden, dus we dachten dat we met onze coureurs van positie konden wisselen", begon Tost zijn uitleg bij Sky Sports. "Maar Carlos was niet snel genoeg."

"Max had gelijk, want hij zag dat Carlos niet dichterbij kwam. Carlos had Sergio Perez (die op de zevende plaats reed, red.) dus niet kunnen inhalen en daarom zeiden we: 'we laten ze weer racen'. Als Carlos de positie van Max had willen krijgen, dan had hij er dichter op moeten zitten, anders heeft het geen zin."

Sainz

Sainz was het niet eens met de lezing van Tost. "Ik had het gevoel dat ik de Force India van Perez kon inhalen, maar het is de keuze van Max", stelde Sainz na de door Sebastian Vettel gewonnen race tegen de BBC.

"Ik had er zeer veel vertrouwen in dat ik de zevende plaats over kon gaan nemen, maar Max besloot om mij er niet langs te laten. Ik heb Max dit jaar al drie of vier keer voorbij laten gaan. Er is hem vandaag vier keer verteld dat hij mij er langs moest laten, maar hij deed het niet. Het is een beetje vervelend."

Sainz zei dat hij alleen een kans wilde om de positie van Perez aan te vallen. "Als het mij niet was gelukt om Sergio in te halen, dan had ik de positie weer teruggegeven aan Max. Ik wilde slechts een kans en die heeft hij me nooit gegeven."

De 21-jarige Madrileen benadrukte wel dat hij geen controverse wilde starten naar aanleiding van het incident. "Ik kan prima opschieten met Max. Dat is geen probleem. Maar als we onze helm opzetten, dan zijn we rivalen."

Verstappen

Verstappen meldde na de dertiende Grand Prix van het seizoen dat hij zijn Spaanse teamgenoot niet liet passeren omdat hem niet uitgelegd was waarom hij dat had moeten doen.

"Ik kwam dichter bij de jongens voor mij en liet de hele race een goede snelheid zien, dus er was geen reden voor mij om Sainz te laten passeren", zei de Limburger. "Ik denk dat Carlos hetzelfde had gedaan als het andersom was geweest."

Verstappen meldde op zijn eigen site dat hij "ontzettend blij" was met zijn achtste plaats. "Helemaal nadat ik de race met een ronde achterstand ben aangevangen. Mijn snelheid was de hele wedstrijd geweldig. Ik had mooie gevechten en heb echt genoten van de race."