Lewis Hamilton had zaterdag de legendarische Braziliaan Ayrton Senna kunnen evenaren door voor de achtste keer op rij pole position te veroveren. 

De Britse wereldkampioen in de Formule 1 bleef in de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore echter ver verwijderd van de eerste startplek.

''De banden zijn ons grote probleem dit weekeinde'', mopperde Hamilton, die niet verder kwam dan de vijfde plaats. ''De banden geven ons niet zoveel grip, we zijn steeds aan het glijden.''

De zo dominante Mercedessen moeten op het smalle stratencircuit in Singapore plotseling genoegen nemen met een bijrol achter de coureurs van Ferrari en Red Bull.

23 pole positions

Na 23 pole positions achter elkaar, een reeks die teruggaat naar vorig seizoen, staan Hamilton en zijn Duitse stalgenoot én titelconcurrent Nico Rosberg zondag op de derde startrij.

''We proberen te begrijpen waarom de banden zo slecht presteren. We hebben de snelste auto, maar met deze banden kunnen we daar geen gebruik van maken'', zei Hamilton, die elf van de twaalf voorgaande races dit seizoen vanaf pole startte.