Toro Rosso en Red Bull Racing overwegen geen gebruik te maken van de nieuwe Renault-motor als die beschikbaar komt.

Het Formule 1-team van Max Verstappen wil net als Red Bull, waar Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo onder contract staan, mogelijk voorkomen dat het een opnieuw straf krijgt.

Als ze de nieuwe krachtbron inzetten moeten ze tien plaatsen terug bij de start van de race omdat ze dit seizoen teveel motoren hebben gebruikt.

"Het is een mogelijkheid om de motor niet in te zetten", zegt Red Bull-teambaas Christian Horner. "We moeten berekenen of de verbetering het waard is om een straf voor te krijgen."

Franz Tost

Ook Toro Rosso-baas Franz Tost laat weten dat er uitzicht moet zijn op betere prestaties om de motor in te zetten. "We moeten beter kunnen presteren, anders maakt het niet uit. We hebben nu nog niet alle informatie."

De verwachting is dat Renault de nieuwe motor niet klaar heeft voor de Grand Prix van de Verenigde Staten, die op 25 oktober wordt verreden. Daarna zijn er nog drie Grands Prix in 2015.

Tost: "Na Amerika zijn er bij de Grands Prix van Mexico en Brazilië lange rechte stukken waar we de best mogelijke motot nodig hebben. Als je me nu vraagt of we een nieuwe motor in gaan zetten zeg ik dus ja. Maar ik beslis niet alleen, het is ook aan de mecaniciens."

Gespannen relatie

Overigens zijn er al langere tijd hardnekkige geruchten dat Renault met ingang van volgend seizoen niet langer de motoren levert voor Red Bull. De Oostenrijkse renstal zou een verzoek ingediend hebben om het tot eind 2016 lopende contract met de Franse motorenleverancier te verbreken, 

Red Bull en Renault onderhouden al langere tijd een gespannen relatie vanwege aanhoudende problemen met de betrouwbaarheid en prestaties van de krachtbron in de afgelopen twee seizoenen.

Ook Verstappen en zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz kenden dit seizoen met hun Toro Rosso's veel problemen met de motoren van Renault.