Max Verstappen moet zondag bij de Grote Prijs van Italië niet alleen achteraan beginnen, maar tijdens één van de drie eerste rondes ook nog eens door de pitstraat rijden.

Die laatste straf is opgelegd omdat tijdens de kwalificatie op zaterdag op het circuit van Monza een deel van het bodywork van de auto van Verstappen losraakte en op de baan belandde.

Volgens de stewards van de internationale automobielfederatie FIA was de wagen van de Limburger niet in een veilige conditie toen deze de pitstraat verliet en wordt de coureur van Toro Rosso daarom bestraft met een zogenoemde drive-through penalty.

Omdat Verstappen geen tijd wist te klokken en ook nog eens een straf krijgt vanwege twee motorwissels in zijn bolide, moet hij van de twintigste positie vertrekken.

Die tweede motorwissel heeft overigens nooit echt plaatsgevonden, maar omdat op de nieuwe motor een zegel was doorbroken, geldt dat als de tweede motorwissel van het weekeinde en de achtste in totaal.

Problemen

Verstappen kent het hele weekend al problemen met de Renault-motor in zijn Toro Rosso, zo ook zaterdagochtend tijdens de derde vrije training. Vervolgens werd in alle haast gewerkt om zijn wagen tijdig klaar te krijgen voor de kwalificatie.

In de eerste fase van de kwalificatie kon de jonge Limburger echter pas in de laatste minuten de baan op, waarna al vroeg in zijn eerste rondje stukken bodywork van zijn auto afvlogen.

Verstappen vertelde na de kwalificatie dat hij "verrast" was dat hij al zo snel naar buiten kon en dat Toro Rosso niet alle schroeven helemaal goed had vastgemaakt. "Het team wilde me dolgraag naar buiten laten gaan en dan kunnen dit soort dingen gebeuren als je tegen de klok vecht."

Veiligheid

De FIA stelde vervolgens een onderzoek in of Verstappen en zijn renstal de veiligheid wel voldoende in acht hadden genomen.

De automobielorganisatie is extra scherp op rondvliegende brokstukken van auto's na de dood van Justin Wilson. De Britse coureur werd tijdens een race van de Amerikaanse IndyCar Series aan zijn hoofd geraakt door een brokstuk van de auto van de Amerikaan Sage Karam.

Twee weken geleden bij de GP van België zorgden een aantal lekke banden bovendien ook voor gevaarlijke situaties.