​Max Verstappen heeft zaterdag de zestiende tijd neergezet in de derde vrije training op het circuit van Monza. Lewis Hamilton was opnieuw de snelste in Italië.

De 17-jarige Verstappen ging zaterdag met een snelste tijd van 1.28,215 langzamer rond dan vrijdag, toen hij twee keer de veertiende tijd noteerde (1.27,591 en 1.26,454).

Met 1.24,544 was Hamilton net als in de eerste twee sessies op vrijdag de snelste in de aanloop naar de kwalificatie voor de Grand Prix van Italië. De Brit van Mercedes bleef de Duitser Sebastian Vettel van Ferrari (1.24,808) voor.

Nico Rosberg, teamgenoot van Hamilton, klokte de derde tijd (1.24,843).

De kwalificatie begint zaterdag om 14.00 uur. De race, die vorig jaar door regerend wereldkampioen Hamilton werd gewonnen, staat zondag om 14.00 uur op het programma.

Gridstraf

Verstappen verwacht zondag geen hoge ogen te zullen gooien op Monza. De nummer tien in de WK-stand denkt dat zijn Toro Rosso snelheid tekortkomt op het snelste circuit in de Formule 1.

Bovendien moeten Verstappen en zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz tien plaatsen achteruit in de startrij vanwege een gridstraf voor het wisselen van motor.

Twee weken geleden eindigde de jonge Nederlander op Spa-Francorchamps nog als achtste in de Belgische Grand Prix, waardoor hij op een totaal van 26 punten staat.