Max Verstappen heeft opnieuw een gridstraf opgelopen omdat Toro Rosso vrijdag na de training voor de Grand Prix van Italië de motor in zijn auto moest wisselen. 

De Nederlander levert zondag bij de start daardoor tien plaatsen in, waardoor hij waarschijnlijk ergens achteraan het deelnemersveld begint. Ook zijn teamgenoot Carlos Sainz wisselde van motor.

"De motorwissel zal een negatieve impact hebben op hun kwalificatieresultaat, maar zorgt ervoor dat zij er beter voor komen te staan in de races die hierna komen", laat Phil Charles, de chief race-engineer van Toro Rosso, weten.

"Beide coureurs krijgen dus een gridpenalty, maar we blijven positief. Het goede nieuws is dat de lang runs er niet slecht uit zien en dat we over veel goede bandendata beschikken, wat ons hopelijk kan helpen in de race."

Verstappen werd twee weken geleden tijdens de Grand Prix van België ook naar achteren gezet. De debutant in de Formule 1 werd toen nog knap achtste. Het is al zijn zevende motorwissel van het seizoen.

Waarde

Verstappen hecht niet veel waarde aan zijn slechte startpositie. "Zo hebben we een extra motor om in de rest van het seizoen te gebruiken'', zegt hij op Formule1.nl.

"We hebben eerst wel even gekeken hoe het hier in de vrije trainingen ging. Als ik toptientijden gereden zou hebben dan hadden we dit met het oog op de kwalificatie niet gedaan, maar nu maakt het niet zoveel uit."

De tien plaatsen straf die Verstappen oploopt door de motorwissel baren hem weinig zorgen. "Er zijn veel coureurs met een gridstraf: de beide McLarens, de Red Bulls en mijn teamgenoot moeten ook plaatsen inleveren. Voor de startopstelling maakt het dus weinig uit."

Voordeel

Omdat de motorwissel van Sainz al voor de training was aangekondigd, heeft Verstappen daar in elk geval een klein voordeel: behoudens de uitslag van de kwalificatie start hij op basis van de straffen vóór zijn teamgenoot, die de gridstraf voor de motorwissel donderdag al in ontvangst nam.

"We gaan in de kwalificatie niet onnodig veel rijden", verklapte Verstappen alvast. "Zo kan ik nieuwe banden bewaren voor de race."