​Teambaas Franz Tost is ervan overtuigd dat Max Verstappen in zijn debuutseizoen in de Formule 1 zoveel indruk heeft kunnen maken mede dankzij de wagen van Toro Rosso.

"Ik ben meer dan tevreden met zowel Verstappen als Carlos Sainz", begint de Oostenrijker zijn lofzang in gesprek met Autosport.com. "Ze doen het allebei geweldig."

De 17-jarige Nederlander en zijn 20-jarige Spaanse teamgenoot verzamelden in de eerste elf Grands Prix al 35 punten namens Toro Rosso.

"Ze hebben het allebei fantastisch gedaan en bewezen dat wij er goed aan hebben gedaan om ze binnen te halen. Ik denk niet dat we met een ervaren coureur heel veel meer punten zouden hebben."

Toch is Tost van mening dat het jonge duo niet zo goed had kunnen presteren zonder de 'erg goede wagen' die zij tot hun beschikking hebben. "Die zit dicht bij de top, ons technische team heeft uitstekend werk verricht."

"Ja, beide coureurs hebben talent, maar ze zijn ook nog jong en onervaren. Als de wagen niet zo goed functioneerde en makkelijk te besturen was, dan hadden ze het veel moeilijker gehad."

Motorproblemen

Verstappen is zelf minder te spreken over de prestaties van zijn bolide. De Nederlander had al meerdere keren pech met zijn Renault-motor, een probleem dat ook teambaas Tost onderkent.

"Wij hebben als team dit seizoen nog geen problemen ervaren en zelfs een stap in de goede richting gezet", meent de 59-jarige Oostenrijker.

"Helaas zijn de races waarin we niet finishten te wijten aan de motor. We zijn nog steeds niet waar we willen zijn, maar we boeken progressie. Ik hoop dat het in de tweede helft van het seizoen beter gaat."

Positieve energie

Dat Verstappen ondanks de technische mankementen als debutant in de Formule 1 toch al 26 punten binnen wist te slepen namens Toro Rosso, pleit volgens Tost voor de Nederlander.

"Max heeft het tot nu toe geweldig gedaan en zich echt gemeten met de andere coureurs, zoals met Pastor Maldonado in Oostenrijk. Je moet ook niet vergeten dat zij veel meer vermogen hebben, dus wij zijn meer dan tevreden met zijn prestaties."

Zowel Verstappen als Sainz laat ook qua mentaliteit een goede indruk achter bij de Toro Rosso-baas. "Ze zijn allebei toegewijd en gemotiveerd, dat zorgt voor een positieve energie binnen het team."