Honda erkent dat het de eigen terugkeer in de Formule 1 onderschat heeft. Yasuhisa Arai, Formule 1-baas van de fabrikant, blijft ondanks de vele problemen met de door Honda geleverde motor hoopvol over de toekomst.

Honda keerde na zes jaar afwezigheid dit seizoen terug in de Formule 1 als motorleverancier van McLaren. In de jaren tachtig en negentig zorgen zorgde die combinatie voor veel successen, maar dit seizoen vergaarde McLaren mede door problemen met de V6 slechts vier punten.

Bovendien wisten Fernando Alonso en Jenson Button meerdere malen de finish niet te halen. In het klassement voor constructeurs staat McLaren voorlaatste.

"De verwachtingen waren hooggespannen vanwege onze illustere historie met McLaren", aldus Arai tegenover ESPN. "De meeste fans kennen de historie van de McLaren-Honda’s, dus ze verwachtten dat we bij onze rentree meteen competitief zouden zijn. Dat is duidelijk niet het geval."

Technologie

De Japanner stelt dat de sport enorm veranderd is sinds de hoogtijdagen van McLaren-Honda. "De huidige technologie is veel geavanceerder en het valt daardoor niet mee om een goede auto te produceren. We wisten dat het niet gemakkelijk zou worden, maar we hadden ook niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn."

Arai heeft er nog altijd vertrouwen in dat McLaren met de Honda-motor de topteams in de Formule 1 kan verslaan. "We moesten met iets radicaals komen om voor de podiumplaatsen te gaan en dat blijft ons doel.  De methode van werken van Honda is compleet anders dan wat ze gewend zijn in de Formule 1 en bij McLaren."

"Elke stap van dit project hebben we besproken met McLaren. Ik weet dat ze onder druk staan van hun sponsoren, maar we vertrouwen en helpen elkaar om met innovatieve oplossingen te komen."