Fernando Alonso ergert zich dusdanig aan de regelzucht van de FIA dat hij op termijn een overstap naar een andere raceklasse niet uitsluit.

"Ik houd van autosport, van alle categorieën", vertelt de 34-jarige Spanjaard van McLaren-Honda aan ESPN.

"De Formule 1 is niet meer zo opwindend als voorheen, voor mij in elk geval niet. We gaan maar twee of drie seconden per ronde sneller dan in de GP2."

Twee van de belangrijkste veranderingen in de afgelopen jaren zijn de komst van de V6 turbomotoren en de maximale hoeveelheid brandstof van 100 kilo die een coureur mee mag hebben. Het geluid dat de nieuwe krachtbronnen voortbrengen, heeft tot veel kritiek geleid.

Teams mogen bovendien steeds minder testen, een trend die in 2016 wordt voortgezet met nog strengere regels.

"Met deze banden, deze testregels en de kalender voor volgend jaar… andere klassen hebben zeker een bepaalde aantrekkingskracht."

Tweevoudig wereldkampioen Alonso, die met McLaren-Honda bezig is aan een moeizaam seizoen, is echter niet concreet bezig met een toekomst buiten de Formule 1.

"Ik ben heel gemotiveerd om door te gaan met dit fantastische project met McLaren-Honda. Ik houd ervan om op nul te beginnen en dan competitief te worden."

Dennis

McLaren-baas Ron Dennis heeft begrip voor de frustraties van Alonso. "Ik sta er precies zo in. Het is jammer als je niet kunt testen als je niet competitief bent."

"Een enorm nadeel is het. Op die manier is het heel moeilijk de prestatie van de motor en de wagen te verbeteren."