Halverwege het seizoen in de Formule 1 is teambaas Franz Tost van Toro Rosso dik tevreden over zijn coureurs Max Verstappen en Carlos Sainz.

Het jonge duo reed in de eerste tien races van het jaar 31 punten bij elkaar, waarvan het grootste deel werd binnengehaald door de 17-jarige Verstappen (22 punten).

Zowel Verstappen als de 20-jarige Spanjaard Sainz maakt dit seizoen zijn debuut in de koningsklasse van de autosport.

''Max en Carlos vormen een van de beste duo's die we ooit hebben gehad bij Toro Rosso'', zei Tost in een terugblik op de eerste helft van het jaar. ''Hun leercurve gaat steil omhoog. Ze doen het fantastisch.''

Toch had Tost gehoopt dat Toro Rosso na tien races meer punten zou hebben. De bolides blijken weliswaar snel, maar vertonen ook de nodige kuren. Vooral problemen met de Renault-motor hebben de renstal al veel punten gekost.

''Helaas zijn we al wat punten misgelopen vanwege gedoe met de betrouwbaarheid. Als we dat niet hadden gehad, hadden we hoger gestaan in het constructeurskampioenschap.'' Toro Rosso neemt daarin de zevende plek in, terwijl het 'opleidingsteam' van Red Bull heeft ingezet op een plek bij de eerste vijf.

Goede weg

Desondanks ziet Tost verbetering. De knappe vierde plaats die Verstappen zondag bij de Grand Prix van Hongarije behaalde is volgens hem daarvan de bevestiging.

''De vierde plaats van Max in Hongarije bewijst wel dat we op de goede weg zijn'', aldus de teambaas. ''Daardoor is het verschil met plek vijf nog maar acht punten.''

Op 21 augustus begint de eerstvolgende Grand Prix, wanneer de eerste vrije training op het Belgische Spa-Francorchamps op het programma staat. De race is twee dagen later.