Max Verstappen is enorm blij met de vierde plek die hij zondag in de Grand Prix van Hongarije behaalde Zijn beste klassering ooit in de Formule 1 kwam voor hem als een grote verrassing.

"Ik had dit totaal niet verwacht", vertelt een gelukkige Verstappen. "Zeker na de eerste ronde niet. De start was niet goed, maar ik heb niet opgegeven en ik denk dat dit een topresultaat is."

Verstappen begon de race op de Hungaroring als negende, maar zakte door gedrang bij de start terug. Na de eerste reeks pitstops lag hij weer op koers voor de punten, volgens zijn vader Jos Verstappen mede door een goede, vroege eerste pitstop van zijn team Toro Rosso.

In ronde 41 kwam de safety car echter de baan op na een crash van Nico Hülkenberg. Bij de herstart was het chaotisch en raakte Verstappen Williams-coureur Valtteri Bottas.

Verstappen kreeg kort daarna een drive through penalty. Niet voor de botsing met Bottas, maar voor te hard rijden tijdens de safety car-fase. "Ik dacht: daar gaan m'n punten. Maar ik had geen plek verloren toen ik na de straf naar buiten kwam, dus daar was ik heel blij mee."

Miscommunicatie

Verstappen reed te hard tijdens de neutralisatie door een kleine miscommunicatie met zijn team. "Ik weet niet precies hoe het kwam. Er was eerste een virtuele safety car. Dan moet je twee ronden boven een bepaalde rondetijd rijden en dat deed ik."

"Daarna kwam de echte safety car de baan op en wordt die tijd opnieuw ingesteld. Er werd me toen gezegd dat ik sneller kon en dat deed ik dus ook."

Verstappen kon de straf zonder consequenties inlossen, doordat hij tijdens de safety car-fase de laatste coureur was in dezelfde ronde als koploper Sebastian Vettel.

De coureurs op een ronde achterstand, die tussen de rest van het veld door reden, werden juist voor de safety car uit gestuurd om weer achteraan aan te sluiten. Dat lukte ze echter niet op tijd voor de herstart, wat Verstappen genoeg marge gaf.

Chaotisch

Vóór Verstappen bleef de race chaotisch, met uitvallers en talloze straffen voor andere coureurs, maar op meer dan de vierde plek had de 17-jarige Limburger niet gehoopt.

"Ik heb er niet aan gedacht. De voorvleugel was na de aanvaring met Bottas ook beschadigd. Ik had anders dus nog sneller gekund aan het eind, maar ik denk niet dat we derde hadden kunnen worden."

"Vierde is sowieso al ongelooflijk en daar ben ik heel blij mee. Het is ook perfect om een toch al goede eerste seizoenshelft zo te eindigen."

Na tien van de negentien races gaat Verstappen de zomerstop van de Formule 1 in met 22 punten achter zijn naam. Hij staat daarmee elfde in de tussenstand. Het Formule 1-seizoen gaat verder op 23 augustus, met de Grand Prix van België.