Max Verstappen is er niet bang voor dat hij zaterdag in de kwalificatie en zondag in de Grand Prix van Hongarije weer last krijgt van een motorprobleem.

In de ochtendsessie was de Toro Rosso-coureur vrijdag tiende en in de middag elfde, maar de tweede training verliep niet probleemloos. De Renault-motor hield de 17-jarige Nederlander lang aan de kant.

"Maar het was een trainingsmotor, geen motor die was bedoeld voor de wedstrijd", zegt Verstappen, die daardoor dus geen problemen verwacht. Hij ging eerder dit jaar al over het maximaal toegestane aantal van vier motoren heen, waardoor hij tijdens de trainingen met oudere krachtbronnen rijdt.

"Het was een elektrisch probleem", aldus de Limburger, die in de middag tot negentien rondjes kwam, het op één na minst van het veld, waarop hij er na enig aandringen aan toevoegt dat het "met de motor te maken heeft."

"Ik heb daardoor geen goede run kunnen rijden op de zachte banden", vervolgt Verstappen, die behalve zijn voorbereiding op de kwalificatie ook zijn voorbereiding op de race verstoord zag worden. "Ook een langere run zat er niet in. Die heb ik niet kunnen doen en dat is niet ideaal."

"Dit tijdverlies haal je niet meer in, maar we moeten het er maar mee doen. Hopelijk hebben we het zaterdagochtend tijdens de laatste training goed voor elkaar en kunnen we ons toch zo goed mogelijk op de kwalificatie voorbereiden."

Eerste tien

Ondanks de moeilijkheden, denkt Verstappen dat een positie bij de eerste tien mogelijk moet zijn in de kwalificatie, die zaterdag om 14.00 uur begint.

"Ik denk dat top tien goed voor ons zou zijn, maar het is een beetje afhankelijk van hoe Force India het doet", zegt hij, verwijzend naar het team dat in de tweede vrije training niet in actie kwam na de crash van Sergio Perez.

Welke teams volgens Verstappen in ieder geval sterker zijn, zijn Mercedes, Ferrari en ook Red Bull. "Mercedes en Ferrari zitten er sowieso voor, maar Red Bull is op dit circuit ook heel sterk. Williams is misschien te kloppen, al houden zij qua motorvermogen op vrijdag vaak wat in reserve."

Verstappen noemde de Grand Prix van Hongarije eerder de beste kans om veel punten te pakken en staat daar nog steeds achter. Hij baseert dat vertrouwen deels op de racesimulaties die hijzelf niet, maar teamgenoot Carlos Sainz wél heeft kunnen doen: "Hij was er heel tevreden over."