Toro Rosso-coureur Carlos Sainz is zeer te spreken over zijn teamgenoot Max Verstappen en zijn samenwerking met de Nederlander. Volgens de Spanjaard helpen ze het team met hun gezonde rivaliteit naar voren en maakt het team hen ook steeds beter.

Met zijn twintig jaar is Sainz zeker geen oudgediende, maar de coureur uit Madrid heeft een langere weg naar de Formule 1 afgelegd dan Verstappen, die in sneltreinvaart is doorgestoten.

Waar Verstappen na de karts aan één jaar Formule 3 genoeg had om Red Bull te overtuigen, daar volgde Sainz – die sinds 2010 deel uitmaakt van Red Bulls talentenprogramma – een langer en traditioneel pad via de Formule BMW, Formule 3, GP3 en Formule Renault.

Inmiddels heeft Sainz er negen Grands Prix op zitten, waarin hij negen punten heeft gescoord, ééntje minder dan Verstappen. In een interview met NU.nl spreekt Sainz uitgebreid over zijn relatie met de Nederlander, zijn eigen weg naar de Formule 1 en zijn ontwikkeling bij Toro Rosso.

Je werkt nu een half jaar bij Toro Rosso met Verstappen. Hoe bevalt dat?
"Tot op heden geweldig. Max en ik hebben een vergelijkbare aanpak, benaderen het team op dezelfde wijze en werken keihard. Dat maakt het makkelijk voor het team om vooruitgang te boeken. Qua rijden vind ik hem een hele talentvolle coureur. Hij is net zo snel als ik. De ene bocht ben ik sneller, hij weer in de ander. We pushen elkaar heel erg."

Jullie werken hard, maar zijn ook jonge jongens. Is er wel eens tijd om te lachen?
"Ja, we zijn samen bij wat etentjes geweest en gaan soms zondagavond na de race wat doen. Het is geen geheim dat Max en ik goed met elkaar overweg kunnen. We respecteren elkaar en kunnen met elkaar lachen. We vinden ook dezelfde dingen leuk: - auto's en Formule 1 – en leven nu allebei onze droom, dat helpt. Het is een gezonde relatie, voor ons en het team."

Is het moeilijk om de knop om te zetten en dan op de baan met elkaar te strijden?
"Nee, sinds mijn kindertijd ben ik al vrienden met mensen die op het circuit rivalen zijn. Je raakt eraan gewend. Zodra je je helm op zet, telt alleen het racen."

Jullie hadden wel een hele andere weg naar de Formule 1. Jij had eerder een moeilijk jaar, in 2013, in de GP3 en Formule Renault 3.5. Wat heeft dat voor invloed op je gehad?
"Het was een cruciaal jaar. Ik wist dat ik talent had, maar het kwam er niet altijd uit. Dat jaar heeft me doen beseffen dat ik iets anders moest doen om het eruit te halen. Door mijn manier van werken aan te passen, vond ik houvast en heb ik dat voor elkaar gekregen. Het 'klikte' toen."

2014 was daarna een sleuteljaar, waarin je de Formule Renault 3.5-titel won. Hoe belangrijk was dat, ook voor je zelfvertrouwen?
"Zeer belangrijk. Zonder dat jaar en die titel had ik de Formule 1 niet gehaald en nooit zo'n sterk debuut kunnen maken. Het heeft geholpen om aan m'n bazen bij Red Bull te laten zien wat ik kan, maar ook om aan mezelf te bewijzen dat ik klaar was voor de Formule 1."

Ben je wel eens bang geweest dat je de Formule 1 niet meer zou halen? Nadat bekend werd dat Verstappen naar Toro Rosso zou gaan, was er pas weer plek voor je toen Daniil Kvyat naar Red Bull ging omdat Sebastian Vettel ineens vertrok.
"Als er één coureur is die moeite heeft moeten doen om de Formule 1 te halen, ben ik het wel. Vorig jaar waren er inderdaad momenten waarop ik dacht dat het voorbij was, maar ik heb altijd vertrouwen gehouden en ben hard blijven werken. Ik deed dat om te bewijzen dat ik een plekje verdiende en daardoor zit ik nu in de Formule 1."

Rookies kennen vaak pieken en dalen, maar jij lijkt vrij regelmatig te presteren. Hoe zie je dat zelf?
"Ik denk inderdaad dat ik goed ben begonnen en regelmatig rijd. Ik ben daar trots op, want de Formule 1 is niet makkelijk. Ik schrijf die regelmaat toe aan mijn methodische werkwijze en dat ik altijd goed voorbereid ben. Dat gezegd hebbende, denk ik wel dat ik mezelf over de hele lijn nog moet verbeteren."

Hoe ervaar je de begeleiding vanuit Red Bull en Toro Rosso?
"Ze weten heel goed hoe ze ons beter moeten maken. Dat Max en ik sterk aan dit jaar begonnen, laat wel zien hoeveel ze ons hebben geholpen tijdens de wintertests en wat betreft onze aanpak. Ik ben daar zeer dankbaar voor."

We zijn inmiddels bij race tien. Wat zijn Toro Rosso's kansen voor de rest van 2015?
"Ik denk dat we in de eerste plaats meer races uit moeten rijden, want we zijn te vaak uitgevallen. Verder moeten we doorgaan met wat we nu doen. Als we meer ervaring opdoen en vaker finishen, weet ik zeker dat we net zoals begin dit jaar bij de eerste tien kan zitten en mooie resultaten kunnen behalen."

Wat je eigen toekomst betreft, zie je jezelf volgend jaar weer hier rijden?
"Als ik zou mogen kiezen wel. Ik vind dat Toro Rosso me goed vooruit helpt en het team en ik leren elkaar steeds beter kennen. Een tweede jaar hier zou ideaal zijn."