De Formule 1-wereld beseft door het overlijden van Jules Bianchi weer even dat de autosport gevaarlijk kan zijn. Toro Rosso-coureur Max Verstappen weet dat ook, maar de Nederlander denkt dat de Formule 1 op zich heel veilig is.

"Er zal altijd een risico blijven", aldus de 17-jarige Verstappen op het Hungaroring-circuit in Boedapest, waar komende zondag de Grand Prix wordt gereden. "Gevaar is er altijd. Je moet continu goed opletten."

"Ik weet zeker dat Bianchi dat ook heeft gedaan, maar als je uitbreekt, van de baan spint en precies met je hoofd tegen een kraan komt, dan is dat wel extreem ongelukkig. Hoe vaak komt dat ook voor, precies onder die hoek?”

Verstappen kende Bianchi niet goed. "Maar het doet me natuurlijk wel wat. Helaas gebeuren dit soort dingen. Hoe het met Bianchi ging, is heel erg. Dát het zo ging, had niemand denk ik kunnen vermoeden."

Auto's veiliger

Verstappen vindt het moelijk om te zeggen waar het beter kan met de veiligheid. "Vaak weet je dat pas als er weer wat gebeurt. Als je naar mijn crash in Monaco kijkt, zijn de auto's wel echt heel veilig geworden."

De Limburger botste daar met '280 of 290' kilometer per uur tegen Lotus-coureur Romain Grosjean en raakte daarna vol de vangrail, maar kwam er zonder letsel van af.

Komende zondag staat de Grand Prix van Hongarije op het programma. Voor aanvang van de race - die om 14.00 uur Nederlandse tijd begint - wordt een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van Bianchi.