Volgens Lotus-topman Federico Gastaldi is het "meer dan een gerucht" dat Renault de Britse renstal wil overnemen. Lotus zou Renault met open armen ontvangen, maar de bal ligt bij de Franse automaker.

"De geruchten zijn een realiteit geworden", zo bevestigt Gastaldi, de adjunct-teambaas van Lotus, donderdag in Hongarije aan NU.nl de eerdere berichtgeving dat motorleverancier Renault serieus nadenkt over het terugkopen van het team van Lotus.

Lotus, of 'Team Enstone' zoals het in de Formule 1 ook wel wordt genoemd, was tot eind 2009 eigendom van Renault.

Voor aanvang van seizoen 2010 trok de Franse autoproducent zich terug als teameigenaar vanwege de reputatieschade die ze had opgelopen nadat aan het licht was gekomen dat Renault-coureur Nelsinho Piquet in 2008 expres was gecrasht tijdens de Grand Prix van Singapore om zo voor een safety car-fase te zorgen en zijn teamgenoot Fernando Alonso aan de zege te helpen.

Het Formule 1-team van Renault ging vervolgens over in handen van investeringsmaatschappij Genii Capital, dat het in 2011 omdoopte tot Lotus. Het team bleef nog tot en met 2014 met Renault-motoren rijden, maar gebruikt inmiddels Mercedes-krachtbronnen.

Kanttekening

Dat het huidige Lotus een verleden heeft met Renault maakt een vernieuwde relatie volgens Gastaldi echter "logisch en natuurlijk".

"Renault heeft interesse in ons team en wij zouden meer dan happy zijn om weer met ze te werken", voegt de adjunct-teambaas daar aan toe. "Het zou fantastisch voor Lotus zijn."

Gastaldi erkent dat het een belangrijke kanttekening is dat de uiteindelijke beslissing bij Renault ligt. "Ze moeten nog uitmaken wat ze precies willen, dus we moeten afwachten met welke ideeën ze straks komen."

Volgens onder meer Motorsport.com beslist Renault daar tijdens de zomerpauze over.

Zakelijk

Volgens Gastaldi is het geen probleem dat het een paar jaar geleden nog van een breuk kwam tussen de twee partijen. "Het was een zakelijke beslissing van ze om het team te verkopen en daar hebben we altijd respect voor gehad."

Een andere bijkomende complicatie, mocht het tot een deal komen, is dat Lotus een contract heeft met Mercedes dat nog tot en met 2020 doorloopt.

Gastaldi ziet dat als een probleem voor later. "We kunnen niet sneller dansen dan de muziek speelt", lacht hij. "Als we eruit komen met Renault, moeten we met Mercedes praten."