In de Formule 1-wereld is met verslagenheid gereageerd op het overlijden van de Franse coureur Jules Bianchi.

Bianchi overleed zaterdagochtend op 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van zwaar hoofdletsel dat hij opliep na een crash tijdens de Grand Prix van Japan in oktober van vorig jaar. De Fransman lag de laatste maanden in coma.

"Het was zo triest om het nieuws over Jules te horen", zegt Bernie Ecclestone, de commerciële baas van de Formule 1, in een verklaring. "We moeten nu een zeer getalenteerde coureur en een heel aardig persoon missen. We moeten dit nooit meer laten gebeuren."

Bianchi, een voormalig kampioen in de Formula Renault en Europees kampioen in de Formule 3, debuteerde in 2013 in de Formule 1 bij het team van Marussia. Ook vorig jaar kwam hij uit voor die renstal.

Video: Formule 1-coureur Bianchi overleden

"Woorden kunnen niet beschrijven hoeveel verdriet ons team vandaag voelt door het verlies van Jules", aldus Marussia-teambaas John Booth. "Hij heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op onze levens en hij zal altijd onderdeel blijven van alles wat we hebben bereikt en wat we in de toekomst nog zullen bereiken."

"Jules was een geweldig talent. Hij was op weg om geweldige dingen te bereiken in de Formule 1. Bovendien was hij een geweldig mens. Hij was een zeer gemotiveerde coureur, maar ook een extreem warm en nederig persoon."

Hollande

Diverse collega-coureurs betuigen op Twitter zaterdag ook hun medeleven. "Ik kan alleen maar zeggen dat het een plezier was om met je te racen en om je te kennen", zegt Max Chilton, die vorig jaar teamgenoot was van Bianchi.

"Dit is een treurige, treurige dag", schrijft regerend wereldkampioen Lewis Hamilton. Zijn teamgenoot bij Mercedes Nico Rosberg is "intens verdrietig".

De Franse president François Hollande noemt het overlijden van Bianchi op Twitter een grote klap voor de Franse sport. "De Franse sport verliest met hem een de grootste talenten die we hebben. Mijn gedachten zijn bij zijn ouders, zijn familie en zijn vrienden.''