De Franse Formule 1-coureur Jules Bianchi is vrijdagavond op 25-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van zwaar hoofdletsel dat hij opliep na een crash tijdens de Grand Prix van Japan in oktober van vorig jaar. 

De familie van Bianchi heeft zijn overlijden zaterdagochtend bekend gemaakt. 

"Het is met diepe droefheid dat de ouders van Jules Bianchi, Philippe en Christine, zijn broer Tom en zus Melanie, bekend willen maken dat Jules gisteravond overleden is in het Centre Hospitalier Universitaire in Nice."

"Jules vocht tot het einde, zoals hij altijd deed. Maar vandaag is een einde gekomen aan zijn gevecht'', zo laat de familie weten. 

Ook zijn renstal liet van zich horen. ''We vinden het verschrikkelijk om Jules te verliezen na zo'n zwaar gevecht'', schreef het Manor F1 Team op Twitter.

Op Twitter laten ook diverse collega-coureurs wat van zich horen. "We hebben fantastische kerel en een echte vechter verloren", schrijft Jenson Button. "We verliezen een fantastische vent en een van de beste coureurs die ik ooit heb ontmoet", aldus Bianchi's landgenoot Romain Grosjean. 

Ook uit Nederlandse hoek werd zaterdagochtend gereageerd op het overlijden van Bianchi. "We zijn een geweldig talent en persoon kwijt. Dit gevoel is niet met woorden te beschrijven. We missen je allemaal, Jules", schrijft Max Verstappen. Tom Coronel twittert: "Vandaag nemen we afscheid van een echte racer."

Crash

Bianchi boorde op 5 oktober 2014 zijn Marussia-bolide in een kraanwagen tijdens de Grand Prix van Japan. De crash werd veroorzaakt door het natte wegdek op het circuit. 

Uit onderzoek bleek later dat Bianchi te hard gereden had. Hij zou waarschuwingen genegeerd hebben en zou zijn snelheid niet aangepast hebben aan de omstandigheden. 

Video: Formule 1-coureur Bianchi overleden

Coma

Bianchi werd na zijn crash overgebracht naar een Japans ziekenhuis. Sindsdien werd hij in een kunstmatig coma gehouden. Na enige tijd is Bianchi vanuit Japan overgebracht naar een ziekenhuis in Nice, waar hij nog lange tijd verzorgd is.

Zijn familie gaf eerder dit jaar al te kennen dat de situatie van de coureur sinds zijn opname in het ziekenhuis niet verbeterde. 

Bianchi reed in totaal 34 Grands Prix voor het team van Marussia. Hij is de eerste coureur die overlijdt aan de gevolgen van een crash tijdens een Formule 1-race sinds het tragische ongeluk van drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna in 1994. De Braziliaan overleed destijds in Italië vrijwel direct na zijn harde crash.