Max Verstappen heeft zaterdag in de laatste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië de vijfde tijd op de klokken gekregen. Mercedes-coureur Lewis Hamilton sloot de sessie als snelste af.

Ondanks zijn vijfde tijd was het voor Verstappen, die vrijdag achtereenvolgens derde en zevende was in de eerste trainingen, in het begin niet makkelijk.

De Toro Rosso-bolide van de Nederlander was in de openingsminuten erg instabiel en hij had ook daarna nog balansproblemen in de derde bocht.

Verstappen zat tijdens het eerste halfuur, waarin de voorbereidingen voor de race worden verricht, al stevig in de middenmoot, waarin de onderlinge verschillen erg klein zijn op het circuit van Silverstone.

Na het eerste halfuur bedroeg het verschil tussen de als derde geklasseerde Ferrari-coureur Kimi Raikkonen en de nummer dertien Nico Hülkenberg minder dan een seconde.

Snelle tijden

Toen het aan het eind van de training om snelle tijden ging, aangezien dan kwalificatiesimulaties worden gedaan, sprong Verstappen naar de vijfde plek. Zijn teamgenoot Carlos Sainz was zesde en Toro Rosso was daarmee het derde team, achter Mercedes en Ferrari.

Het gat naar Mercedes was behoorlijk, met een marge van 1,2 seconde, terwijl Raikkonen - de snelste Ferrari-man op de derde plek - een halve tel sneller was dan Verstappen.

Williams-coureur Felipe Massa zat op de zevende plek twee tienden achter Sainz. Williams weet doorgaans in de kwalificatie echter nog wat extra's te vinden.

Verstappen liet vrijdag overigens al weten dat het misschien te optimistisch is om voor de kwalificatie op de vijfde of zesde plek te mikken, maar dat de zevende of achtste plek mogelijk moet zijn.

Olielek

Vooraan was Mercedes-coureur Hamilton met een marge van vijf tienden de snelste man. Teamgenoot Nico Rosberg kende echter een problematische slottraining: een olielek van zijn versnellingsbak hield hem zo'n twintig minuten aan de kant, al wist Mercedes het euvel wel te verhelpen.

Rosberg had daardoor geen ideale voorbereiding op de kwalificatie die zaterdag om 14:00 uur wordt verreden, maar zolang zich dan geen betrouwbaarheidsproblemen voordoen, gaat de strijd om poleposition dan weer tussen de Mercedes-coureurs.