De Amerikaanse miljardair Stephen Ross, eigenaar van het American football-team Miami Dolphins, plant een grote aandelenovername in de Formule 1.

Zijn bedrijf RSE Ventures zou volgens de Financial Times en Reuters samen met een grote investeerder uit Qatar de aandelen willen kopen van het Britse investeerdersfonds CVC Capital Partners.

Het betreft 35,5 procent van de aandelen in de Formule 1 en het bod zou rond de 8 miljard dollar (omgerekend 7,1 miljard euro) bedragen.

De bedoeling van Ross is om de koningsklasse van de autosport meer aanzien te geven in de Verenigde Staten. Op dit moment is er maar één Grand Prix in de VS.

Volgend jaar doet er wel een Amerikaans team onder leiding van Gene Haas zijn intrede in de Formule 1. RSE Ventures kan de marktwaarde in Amerika sterk verhogen. Qatar wil ook graag een eigen Grand Prix.

Ecclestone

CVC Capital Partners is al tien jaar de grootste aandeelhouder in de Formule 1. Het bedrijf heeft Bernie Ecclestone de vrije hand gegeven om de koningsklasse te bestieren.

De 84-jarige Brit heeft van de Formule 1 een bedrijf gemaakt die wereldwijd de rechten van de koningsklasse van de autosport voor veel geld verbeurt.

De Britse investeerder heeft in de afgelopen jaren al vaker aandelen verkocht en ook geprobeerd de Formule 1 naar de beurs te brengen. In 2012 slaagde CVC er bijna in F1 op de beurs van Singapore te introduceren.