Max Verstappen heeft in zijn Toro Rosso dinsdag de meeste ronden gereden tijdens de eerste Formule 1-testdag in Oostenrijk.

De 17-jarige Nederlander completeerde liefst 97 ronden en noteerde bovendien de derde tijd op de regenachtige Red Bull Ring.

Verstappen, die afgelopen weekend voor de tweede keer in de punten reed in de Grand Prix van Oostenrijk, had lange tijd de snelste tijd achter zijn naam staan toen het circuit nog nat was.

Uiteindelijk moest hij met een tijd van 1.11,328 alleen Pascal Wehrlein van Mercedes (1.11,005) en de Force India van Esteban Ocon (1.11,129) voor zich dulden.

Met 97 ronden was Verstappen wel met afstand de meest productieve coureur; Pierre Gasly volgde met 'slechts' 80 ronden in zijn Red Bull.

"Het is jammer dat we in de ochtend zoveel tijd verloren vanwege de regen", aldus de coureur op Verstappen.nl. "Maar het was een goede beslissing om de test met twee uur te verlengen, zodat iedereen zijn testprogramma kon afwerken. Uiteindelijk hebben we nuttig werk kunnen doen en hebben we flink wat ronden kunnen rijden."

Regen

De test lag lange tijd stil vanwege de regenval op het circuit. Enkele coureurs reden 's ochtends nog een voorzichtige verkenningsronde, maar daar bleef het bij. Na een halfuur ging de rode vlag uit, ten teken dat het circuit te nat was om op te rijden.

De tweedaagse test is de laatste kans die de formaties dit jaar krijgen om buiten de races om met hun auto's de baan op te gaan.

Toro Rosso hoopt in Oostenrijk de grootste verbeteringen door te kunnen voeren sinds de laatste testsessies ter voorbereiding op het seizoen in Spanje. De renstal liet al weten dat het tevreden was met de progressie van de wagen in de Grand Prix van zondag.

Verstappen benadrukt dat de testsessie in dat opzicht nuttig was voor Toro Rosso. "We hebben hiermee extra data kunnen verzamelen die, samen met de informatie van het afgelopen raceweekend, zeer bruikbaar zal zijn voor de komende races."