Max Verstappen is blij met zijn tweede finish in de top tien van een Grand Prix dit seizoen. Hij eindigde zondag als achtste in Oostenrijk.

"Eindelijk hebben we weer WK-punten gehaald”, jubelde de Nederlandse coureur na afloop van de race in Spielberg.

"Dat hadden we vooraf echt niet verwacht op dit circuit, waar auto's met veel vermogen in het voordeel zijn op de lange rechte stukken. Ik denk dat de achtste plek gewoon heel goed is."

Verstappen wist slechts één keer eerder in de punten te finishen: in Maleisië scoorde hij zes punten dankzij een zevende plaats. De achtste plek in Oostenrijk heeft hem vier punten opgeleverd. Teamgenoot Carlos Sainz viel uit met motorproblemen, Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat van Red Bull eindigden als tiende en twaalfde.

"De start ging heel goed, ik wist gelijk Valtteri Bottas voorbij te gaan. Het gevecht met hem om de zesde plek kon ik nog langer volhouden dan verwacht, wel vijftien ronden. Daar was ik ook tevreden mee. Ik heb genoten van de gevechten op de baan."

"De superzachte banden waar ik op startte, sleten al snel. Na de pitstop ging ik verder op de gewone zachte banden, maar die waren tegen het einde ook echt versleten toen ik in gevecht was met Pastor Maldonado om de zevende plaats. Zijn auto heeft gewoon meer vermogen en hij reed op de snellere superzachte banden."

Verstappen wist de Lotus van de Venezolaan nog lange tijd achter zich te houden, tot twee ronden voor het einde van de race. "Ik heb echt alles uit de auto gehaald. Zelfs de batterij van de hybride aandrijflijn heb ik helemaal leeg gereden. Er zat verder niets meer in."

Topsnelheid

De Toro Rosso van de Nederlander beschikte in Oostenrijk over een aantal vernieuwingen die hem hielpen aan zijn top tien-plaats.

"De auto was de hele race goed te besturen, ik ben heel tevreden met de updates. Helaas misten we topsnelheid ten opzichte van de rest, wel meer dan tien kilometer per uur. Maar de tractie uit de bochten was wel goed, daar focuste ik me ook op. Dan kun je de eerste paar meters van tegenstanders wegtrekken, al komen ze daarna weer terug. Het verschil lijkt dan alleen minder."

Verstappen is positief over het functioneren van zijn team tijdens de race. Sainz liep vele seconden vertraging op bij zijn pitstop doordat het linkervoorwiel niet goed vast wilde, terwijl een redelijke stop normaal drie seconden kost.

In eerdere Grands Prix verloor de Nederlander kostbare tijd bij het verwisselen van banden. "Ik heb nooit vertrouwen verloren in het team, ik ga gewoon naar binnen voor de pitstop. Hier verliep die voor mij zelfs heel goed, in slechts 2,8 seconden."

"Het is een behoorlijke opluchting dat we zo goed gefinisht zijn. Zeker na de eerdere races waarin we op puntenkoers lagen maar ze misliepen door betrouwbaarheidsproblemen."

Silverstone

Max Verstappen staat nu met tien punten veertiende in de stand om het kampioenschap. Sainz volgt hem met negen punten.

Nico Rosberg won de Grand Prix in Oostenrijk. De Mercedes-coureur staat nu tweede in de strijd om de titel met 159 punten, tien achter zijn teamgenoot Lewis Hamilton.

De volgende race is over twee weken in Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone.