Max Verstappen leert halverwege zijn eerste Formule 1-seizoen meer zijn vaardigheden te ontwikkelen en benutten. Dat stelt James Key, de technisch directeur van Verstappens' renstal Toro Rosso.

"We zien Max elk raceweekend weer veel leren", zegt James Key tegen NU.nl in Spielberg. "Als een engineer van Toro Rosso iets tegen hem zegt, handelt hij daar direct naar. Hij bestudeert de gegevens van zijn auto erg goed en werkt hard. Naarmate het seizoen voortduurt, zal dat alleen maar toenemen."

Hoewel de Nederlandse coureur slechts eenmaal in de top tien finishte en WK-punten pakte, dankzij een zevende plaats in Maleisië, heeft Verstappen al veel indruk gemaakt op de Formule 1-wereld. Regelmatig is hij in de eerste helft van het veld te vinden in trainingen en toont hij zich assertief tijdens races. Voor de Grand Prix van Oostenrijk start hij zondag om 14.00 uur als zevende.

Key, die in 1998 in de Formule 1 kwam bij Jordan en ook voor Spyker, Force India en Sauber heeft gewerkt, was vooral positief verrast door de Limburger in Monaco, waar Verstappen bij zijn eerste meters op het stratencircuit de tweede tijd noteerde in de eerste vrije training.

Verbazing

"Zijn aangeboren talent is dan duidelijk merkbaar. Hij leert nu om die energie te kanaliseren. Van tijd tot tijd weet hij ons te verbazen. Je vergeet gemakkelijk dat hij op sommige circuits nooit eerder heeft gereden, evenals het feit dat hij 17 is en nu al geweldige feedback geeft. Hij heeft ontzettend veel potentie."

De Britse technisch directeur van de Italiaanse renstal stelt dat Verstappen een van de snelst lerende coureurs is met wie hij ooit heeft gewerkt.

"Vooral als je nagaat hoe snel hij een bepaald tempo kan bereiken op de baan. Ik heb met veel goede jongens gewerkt, waaronder Daniil Kvyat, die ook snel leerde. Maar Max doet het gewoon erg goed en dat is het belangrijkste. Hij moet ook wel, omdat hij zo kort na zijn tijd in karts in de Formule 1 is gekomen. Hij heeft zo veel raceklassen daartussen in overgeslagen. Dat zouden maar weinig mensen zomaar kunnen."

Lees het hele interview met James Key hier.