Lewis Hamilton start zondag vanaf pole position in de Grand Prix van Oostenrijk, maar vreesde de eerste startplek mis te lopen door zijn spin in de slotfase van de kwalificatie.

Hamilton reed in de laatste heat van de kwalificatietraining in Spielberg een tijd van 1.08,455. De Britse Mercedes-coureur en WK-leider was daarmee twee tienden sneller dan teamgenoot Nico Rosberg. Sebastian Vettel (Ferrari) kwalificeerde zich als derde met een rondje van 1.08,810.

"Ik was even bang dat ik de pole uit handen had gegeven nadat ik in de laatste ronde gespind was en stilstond", aldus Hamilton na afloop van de kwalificatie, die begon op een opdrogende baan na regenval.

"Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar de achterwielen blokkeerden en de achterkant van de auto kwam om."

"Het was een moeilijke sessie, voor iedereen wel denk ik gezien de omstandigheden. Het ging eigenlijk best wel slecht voor me, ik was steeds drie of vier tienden langzamer dan Nico. Ik ben dankbaar voor de twee snelle ronden die ik heb kunnen rijden."

Hamilton ziet een aardige uitdaging in het winnen van de race op zondag: "Het zal gaan om consistentie en de juiste balans in de auto. Nico en Sebastian zullen snel zijn, net als de Williamsen. We moeten tempo houden en geen fouten maken, zoals in de trainingen nog veel gebeurde."

Moeilijk

Rosberg reed in de eerste vrije training op vrijdag nog de snelste tijd. De Duitser lag in de laatste ronde van de kwalificatie op koers om de tijd van zijn teamgenoot te verbeteren, maar verspeelde zijn kansen in de op een na laatste bocht door van de baan te schieten.

"Ik weet niet wat er gebeurde, misschien was het nog nat of remde ik gewoon te laat. Ik had Lewis' tijd kunnen hebben, maar ik deed te hard mijn best om nóg sneller te gaan en ging in de fout. Dit is dan ook een even gaaf als moeilijk circuit."

"Dat zie je wel: op geen enkele andere baan dit seizoen maken de coureurs zoveel fouten als hier. Daar liggen ook mijn kansen in de race. De druk op Lewis zetten en houden en hem in een fout dwingen. Gelukkig starten we wel voor de Ferrari's."

Sebastian Vettel noteerde nog de snelste tijden in de tweede en derde vrije trainingen, maar zat in de kwalificatie bijna twee tienden achter Rosberg.

"We hebben van alles geprobeerd. Het lijkt erop dat auto's met een Mercedes-motor nog wat extra's hadden, want de Williamsen zaten in de kwalificatie opeens dichter bij de top. Maar onze auto is goed en we zijn competitief. We hebben zondag nog heel wat werk te doen. Hopelijk kunnen we op zondag het gat dichten, zoals dat vaker lukt."