Max Verstappen is tevreden met zijn zevende startplaats voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander acht het mogelijk om in de race punten te pakken.

Verstappen reed in zijn Toro Rosso de zevende tijd tijdens de kwalificatie voor de race in Spielberg. Zijn teamgenoot Carlos Sainz start op zondag als twaalfde.

"Ik denk niet dat er meer inzat", stelt de Nederlander in Oostenrijk. "Maar dit is niet boven verwachting. Ik dacht al dat de top tien haalbaar was, gezien hoe goed dit weekend verloopt. Ik denk dat we tevreden kunnen zijn. We rijden op de positie waar we thuis horen."

In de race, die start op zondag om 14.00 uur, hoopt Verstappen WK-punten te pakken door in de top tien te eindigen. Het feit dat de Red Bull Ring een snel circuit is met lange rechte stukken, terwijl de Renault-motor in Verstappens auto vermogen tekort komt op de concurrentie, ontmoedigt hem niet.

"Qua snelheid op de rechte stukken komen we nog steeds tekort, dat zie je meteen. Maar het lange rechte stuk bij start-finish komt na twee snelle bochten waarin onze auto sterk is. Het andere lange rechte stuk komt na een haarspeldbocht. Als je jezelf daar goed positioneert, kun je goed wegtrekken. WK-punten pakken is mogelijk."

Ervaring

Naarmate het Grand Prix-weekend in Oostenrijk vordert, wordt Verstappen steeds positiever over zijn kansen. "We hebben nieuwe updates, verschillende vleugelstanden geprobeerd en zijn daarmee het juiste pad ingeslagen. En ik ben zelf beter geworden in het afstellen van de auto, ook tijdens het rijden met de knoppen aan het stuur. Dat is een kwestie van ervaring en alles lukt hier beter dan in de weekenden hiervoor."

De Nederlander is in Oostenrijk voor de derde keer dit seizoen sneller dan Sainz, die in vijf eerdere kwalificaties een betere startpositie wist te behalen. "Ik wist wel dat dit moment zou komen, maar ik had er meer ervaring voor nodig, want hij racet al jaren langer. Het is zeker leuk om vóór Carlos te staan, zeker met deze marge."

Inhalen is op de Red Bull Ring erg moeilijk, stelde Verstappen eerder dit weekend. Met behulp van lessen uit vorige races probeert hij voor een goede klassering te gaan op zondag.

"Je leert vooral door veel momenten mee te maken, door dicht achter anderen te rijden en te merken hoe de banden slijten. Dat neem je mee naar elk circuit. De voorbanden slijten hier flink, dus je moet degene achter je zoveel mogelijk daar houden, dan gaan zijn banden er eerder aan. De mensen voor me rijden sowieso wel van ons weg."