Max Verstappen verwacht zondag bij de Grand Prix van Oostenrijk in de top tien te kunnen starten na zijn achtste positie in beide vrije trainingen op vrijdag.

De Nederlandse coureur is positief verrast over de snelheid van zijn Toro Rosso op de Red Bull Ring in Spielberg. "Ik ben eigenlijk nooit tevreden, maar het ziet er hier beter uit dan in Canada", aldus Verstappen. 

"De auto gaat tot nu toe goed. Kwalificeren in de top tien is mogelijk als het meezit en we de banden goed werkend krijgen. In Canada zaten we daar al dichtbij en hier gaat het tot nu toe nog beter."

Verstappen moest de race in Montreal op de laatste startrij aanvangen en een tijdstraf in de pitstraat incasseren, als straf voor het gebruik van een vijfde motor dit seizoen. Hij kwam daar uiteindelijk als vijftiende over de eindstreep.

In Spielberg heeft Verstappen vooral profijt van enkele aerodynamische verbeteringen aan zijn auto. De Limburger stelt dat het de Renault-motor nog steeds aan vermogen ontbreekt:

"De snelheid is nog steeds niet ideaal, zeker omdat de auto's met een Mercedes- of Ferrari-motor nog wel wat extra's hebben op zaterdag. Maar in Canada stonden we na de vrije trainingen vijftiende en zestiende, hier heb ik nu tweemaal de achtste tijd gereden en mijn teamgenoot Carlos Sainz jr de elfde."

"Inhalen is op dit circuit moeilijk, er is nergens echt een goed punt daarvoor. Je moet hier dus een goede kwalificatie hebben en de auto's die achter je starten, achter je houden."

Onberijdbaar

Tijdens de eerste vrije training vertelde Verstappen zijn team over de boordradio dat de bolide 'onberijdbaar' was. 

"We probeerden toen verschillende dingen met de auto, waaronder nieuwe onderdelen en verschillende vleugelstanden. Dat ging niet altijd even goed. Maar uiteindelijk verliep het wel steeds beter. We hebben in beide sessies veel geleerd."

"In de tweede vrije training had ik in een rondje wel de vijfde tijd kunnen rijden, tot ik werd opgehouden in het laatste deel van het circuit. Maar dat is niet zo erg. We weten dat er meer in zit en dat is positief."

Ook in de middagsessie had Verstappen een opvallende radioboodschap voor het team. Hij klaagde over hoofdpijn.

"Dat had ik al aan het begin van de sessie. Het werd erger nadat ik een voorwiel geblokkeerd had en er een vibratie in de auto zat. Maar het heeft me verder niet beïnvloed. Ik heb tijdens een stop in de pitbox een pilletje tegen de hoofdpijn genomen, daarna ging het weg."

Ervaring

In vijf van de zeven kwalificatietrainingen tot dusver was Sainz jr sneller. Toch kijkt Verstappen met een positief gevoel naar zijn resultaten op de zaterdagmiddagen dit seizoen:

"Het zit 'm in kleine dingetjes, ik zat wel vaak dicht bij Carlos. Dit is nog steeds wel mijn eerste jaar in de Formule 1 en m'n tweede in de autosport. Anderen hier hebben minimaal vijf jaar ervaring in de autosport."

"Vanuit jezelf al snel zijn, is niet genoeg. Je moet ook de puntjes op de i zetten. Dus ik kan nog veel verbeteren en het gaat al steeds beter. Dat is een stukje ervaring." 

"Zo leer ik nu wat ik tijdens het rijden nog kan veranderen met de knoppen aan het stuur, zoals de rembalans van bocht tot bocht. Dat doe ik nu al meer en meer en je ziet het resultaat."