Motorfabrikant Renault heeft aangekondigd dat Max Verstappen komend weekend bij de Grand Prix van Canada kan rekenen op een verbetering van de betrouwbaarheid van de krachtbron.

Toro Rosso en Red Bull Racing, de Formule 1-teams die gebruik maken van Renault-motoren, kenden een moeizaam begin van het seizoen, maar het Franse bedrijf gelooft dat het een oplossing heeft gevonden voor het grootste probleem door een vernieuwd ontwerp van de zuigers.

Half april werd een probleem met de zuigers als reden aangevoerd voor het uitvallen van Verstappen bij de Grand Prix van China.

"We hebben één groot probleem gehad dat de ontwikkeling van de prestatie van de motor heeft tegengehouden en dat moesten we eerst aanpakken", zegt Cyril Abiteboul, hoofd autosport van Renault, maandag tegen Motorsport.com.

Vrijdag bij de eerste vrije trainingen in Canada zal de 'upgrade' worden doorgevoerd in de motoren die gebruikt werden bij de GP van Monaco ruim een week geleden. Daarna zal beslist worden of de teams de rest van het weekend die krachtbron zullen gebruiken of dat ze zullen overstappen op de vijfde motor van het seizoen.

Die laatste optie zou wel een gridstraf van tien plaatsen ten gevolg hebben voor de coureurs van Toro Rosso en Red Bull. Verstappen moet wegens zijn aandeel in de crash met Romain Grosjean in Monaco al vijf plaatsen terug op de startopstelling in Canada.

Tactisch

Abiteboul geeft aan dat het mogelijk accepteren van de gridstraf een tactische keuze kan zijn, aangezien de startpositie op het Circuit Gilles Villeneuve minder van belang is door de lange rechte stukken en de kans op safety car-situaties en wisselende weersomstandigheden.

"Het zal misschien een klein beetje een berekenende keuze zijn. Jammer genoeg moeten we dan wel een beetje aan schadebeperking doen op het sportieve gedeelte."

Red Bull-team Christian Horner stelde vorige maand nog dat hij wil dat Renault het verbeteren van de prestatie van de motor prioriteit geeft boven de betrouwbaarheid, maar het Franse bedrijf heeft zich juist meer geconcentreerd op het laatste.

"Als je zo'n betrouwbaarheidscrisis hebt als wij sinds het begin van het seizoen, dan richt je je nergens anders op", aldus Abiteboul. "Dus het ontwikkelen van de prestaties van de motor is wat uitgesteld.

De directeur benadrukt dat Renault ook voor de prestatieverbetering "een plan" heeft. Hij verwacht een stap voorwaarts op dit gebied na de zomerpauze, dus voor de GP van België eind augustus.