Nyck de Vries hoopt op termijn in de voetsporen te treden van Max Verstappen. De 20-jarige Nederlander maakt al sinds 2012 deel uit van het opleidingsprogramma van McLaren.

"Max Verstappen is echt een uitzondering, die zat na slechts een jaar Formule 3 al in de Formule 1. Er zijn veel meer coureurs die aantonen dat er niet één weg naar Rome is", zegt De Vries in een interview met NU.nl.

"Het zou zeker leuk zijn om tegen Max te strijden in de Formule 1. Ik heb veel respect voor hem en er nooit aan getwijfeld dat hij het goed zou doen in de Formule 1. Dat heeft hij naar mijn mening al laten zien."

De Vries reed afgelopen weekend, net als Verstappen, zijn eerste race in Monaco. Dat gebeurde in zijn eerste seizoen in de Formule Renault 3.5, een belangrijke opstapklasse voor de Formule 1.

Hij startte de race als vierde, maar raakte in de eerste bocht klem tussen andere deelnemers en eindigde als elfde. In de WK-stand staat De Vries zesde.

Op korte termijn zit een promotie naar de Formule 1 er nog niet in. "Ik denk dat de kans aanwezig is dat ik GP2 ga rijden als ik goed heb gepresteerd in de Formule Renault 3.5, ook omdat er de komende twee jaar nog geen plaats zal zijn bij McLaren in de Formule 1."

Kampioen

Al in 2010 werd De Vries vastgelegd voor het opleidingsprogramma van McLaren. Dat dankte hij aan zijn internationale successen in karting. In 2012 begon hij aan zijn eerste autosportseizoen in de Formule Renault 2.0, een raceklasse waarin hij in 2014 onder meer Europees kampioen werd.

"Er zijn veel meer rijders die pas in het tweede of derde jaar in de autosport voor het eerst kampioen werden, zoals Daniil Kvyat, die nu bij Red Bull Racing in de Formule 1 rijdt", stelt De Vries.

Hoe groot is de kans dat je dit jaar al in een Formule 1-wagen van McLaren mag rijden?
"Er zou snel een kans kunnen komen, dat zou natuurlijk geweldig zijn. Een bevestiging dat je echt bij het team hoort. De grote baas van McLaren, Ron Dennis, benadrukte laatst ook nog dat Kevin Magnussen, Stoffel Vandoorne en ik deel uitmaken van de McLaren-familie."