Max Verstappen is zondag hard gecrasht in de slotfase van de Grand Prix van Monaco, na een mislukte inhaalactie op Romain Grosjean. De race werd gewonnen door Nico Rosberg in de Mercedes.

Verstappen was na eerdere problemen tijdens een pitstop buiten de top tien terechtgekomen en rukte met nieuwe banden op richting een plaats in de punten.

Bij het inhalen van Grosjean in de Lotus ging het echter mis. Verstappen raakte op hoge snelheid het achterwiel van de Fransman en ging er hard af in de eerste bocht. De Nederlander stapte ogenschijnlijk ongedeerd uit. Grosjean klaagde op de radio dat het een 'stomme actie' was van Verstappen.

Na de race moest Verstappen wel medisch worden gecontroleerd en uitleg geven aan de wedstrijdleiding over het incident. Die heeft hem bestraft voor zijn aandeel in de crasht. De 17-jarige moet voor de volgende race in Canada vijf plaatsen terug op de startopstelling en krijgt twee strafpunten op zijn licentie. 

Rosberg kwam met zijn Mercedes aan de leiding van de race na de safetycar-situatie die ontstond door de crash van Verstappen.

Rosberg en de als derde rijdende Sebastian Vettel in de Ferrari bleven buiten, terwijl de leidende Lewis Hamilton naar binnen ging voor nieuwe banden. Hij kwam achter Rosberg en Vettel weer naar buiten en slaagde er niet meer in om de Ferrari van de Duitser te passeren.

Bekijk de crash van Verstappen:

Verbazing

Hamilton sprak op de teamradio zijn verbazing uit over het feit dat hij achter zijn teamgenoot en Vettel terecht was gekomen. Mercedes-teambaas Toto Wolff liet na afloop weten dat er een inschattingsfout was gemaakt. "We hebben het voor hem verkloot en kunnen niet anders doen dan onze excuses aanbieden aan Lewis."

Voor Rosberg was het de derde zege op rij op het krappe stratencircuit in Monte Carlo en zijn tweede zege op rij dit seizoen. De in Monaco opgegroeide Duitser won ook al de vorige race in Spanje. Eerder slaagden alleen Graham Hill, Alain Prost en Ayrton Senna er in om Monaco drie keer te winnen.

Slimme Verstappen

Het was het eerste optreden voor Verstappen in Monte Carlo. In zijn korte loopbaan in de opstapklassen kwam de Nederlander niet op het stratencircuit in actie. Ondanks zijn crash baarde de 17-jarige Nederlander weer opzien met een aantal fraaie acties, waaronder een inhaalactie op Pastor Maldonado in de Lotus. 

Verstappen won ook twee plaatsen door slim in het kielzog van de ronde voor liggende Vettel mee te gaan. Op die manier verschalkte hij zijn teamgenoot Carlos Sainz en Valtteri Bottas in de Williams.

Op het moment dat hij achter Grosjean terecht kwam ging het echter mis. Het betekende de vierde uitvalbeurt voor Verstappen in zes races.

WK-stand

Rosberg komt door zijn zege opnieuw dichter bij WK-leider Hamilton, die ondanks zijn derde plaats wel aan de leiding blijft in de stand.

Hamilton komt op 126 punten. Rosberg staat daar met 116 punten tien punten achter. Vettel blijft derde met 98 punten. De volgende Grand Prix is in het Canadese Montreal op 7 juni.

Van elke Formule 1-race is op zondagavond een samenvatting terug te zien op Veronica.