Max Verstappen is niet tevreden met zijn kwalificatie als negende voor de Grand Prix van Monaco. Hij wijt de tegenvallende startplaats aan koude banden in de beslissende heat.

"De banden werden niet goed warm", zegt Verstappen in Monaco, waar hij in de derde en laatste kwalificatiesessie op zaterdag niet verder kwam dan de negende tijd door een gebrek aan grip.

"In de eerste twee kwalificatiesessies zat het gewoon nog goed. Maar toen zei ik al tegen het team dat we iets moesten doen om de banden beter op te warmen. In de derde heat werd dat steeds moeilijker. Als je banden niet goed werken, heeft het geen zin om te proberen hard door de bochten te gaan. Ik ben daar best wel pissig over."

Franz Tost, de teambaas van Verstappens renstal Toro Rosso, verontschuldigde zich voor het in de ogen van de Nederlander tegenvallende resultaat. "Hij kwam na afloop naar me toe om sorry te zeggen. Volgens hem had er veel meer in de kwalificatie gezeten. Het team had de banden misschien warmer kunnen krijgen door een hogere bandendruk toe te passen."

"In de tweede sessie zag het er goed uit, het hele weekend tot dan toe zelfs. Hier kun je als rijder weinig aan doen, ik heb mijn best gedaan de banden goed op te warmen. Ik zoek geen excuses, dit is wat er is gebeurd. De vijfde of zesde tijd was mijn doel. Dat ik nu negende sta, ook al is het bij mijn eerste keer in Monaco, daarmee kan ik niet tevreden zijn."

Risico

Ondanks zijn negende startplaats ziet Verstappen kansen voor de race op zondag. “Ik ben zeer teleurgesteld, maar zondag probeer ik het goed te maken, ook al is het hier heel moeilijk om anderen in te halen. De baan is heel smal bij de start, dus daar kun je gemakkelijk geblokkeerd worden door een ander. Ik zal meer risico moeten nemen dan normaal.”

De problemen met de Renault-krachtbron in de auto van de Nederlander, waarvan hij in voorgaande races veel last had, spelen in Monaco minder mee. “De motor werkt nog steeds niet ideaal, maar wel beter. Soms krijg ik er nog iets te snel wielspin mee. Maar er is mee te werken.”

Verstappen toonde zich een snelle leerling door tijdens de eerste vrije training op donderdag, tijdens zijn eerste meters op het circuit van Monaco, de tweede tijd te noteren. In de tweede donderdagtraining zette hij de zevende tijd neer.

Spin

In de derde training op zaterdagochtend eindigde hij als negende, na een spin en een lichte crash in de laatste bocht. "De wielen blokkeerden eerst een beetje voor en daarna achter”, zegt de jonge coureur daarover. “Als je dan net buiten de racelijn komt, kan zoiets gebeuren."

Lewis Hamilton (Mercedes) pakte pole position tijdens de kwalificatie in het prinsdom, waarmee hij teamgenoot Nico Rosberg en Ferrari-rijder Sebastian Vettel voorbleef. De race in Monaco start zondag om 14.00 uur.