McLaren-teambaas Eric Boullier sluit niet uit dat de Britse renstal een ander team gaat steunen, onder meer om zo eigen coureurs in opleiding in de Formule 1 te laten rijden. Nederlander Nyck de Vries is een van de juniorrijders van McLaren.

"Het is voor ons een mogelijk scenario om met een klantenteam te gaan werken, al spreek ik liever van een franchise team", zegt Boullier tegen NU.nl in Monaco.

"Daar zouden we onze juniorrijders kunnen laten racen als onderdeel van hun opleiding, afhankelijk van hoe ver de relatie met dat team strekt. Het idee is vergelijkbaar met Red Bull Racing en Toro Rosso."

Het toelaten van klantenauto's in de Formule 1, waardoor kleinere teams met auto's kunnen rijden afkomstig van grotere renstallen, wordt onderzocht na overleg binnen de Strategy Group van de Formule 1. In het verleden reden Formule 1-teams van tijd tot tijd ook met auto's afkomstig van andere formaties.

Dit jaar rijdt McLaren voor het eerst sinds 1992 weer met Honda-motoren, met de ervaren Jenson Button en Fernando Alonso als coureurs. Vooralsnog wordt de renstal geplaagd door veel technische problemen. McLaren is naast Marussia de enige renstal die in 2015 nog geen WK-punten heeft behaald.

De Vries

De uitspraak zou ook gevolgen kunnen hebben voor De Vries. De 20-jarige Nederlander is al sinds begin 2010 gelieerd aan McLaren als juniorcoureur en rijdt dit seizoen voor het eerst in de Formule Renault 3.5, een opstapraceklasse richting de Formule 1.

"We bieden Nyck steun op technisch vlak en trainen hem fysiek en mentaal", aldus de Franse teambaas.

"Ook biedt de McLaren-branding een stukje prestige. We doen zo ons best om van een juniorrijder een Formule 1-coureur bij McLaren te maken. Nyck is alleen door ons opgenomen in het programma omdat we hem die positie willen laten bereiken."

Naast De Vries heeft McLaren onder meer de Belg Stoffel Vandoorne als juniorrijder, die dit jaar strijdt om het GP2-kampioenschap, de opstapraceklasse in het voorprogramma van de Formule 1.

Progressie

Volgens Boullier heeft De Vries nog veel te leren. "Als Stoffel kampioen wordt, is de vraag bij welk team hij in de Formule 1 kan debuteren. Nyck is nog jonger en heeft meer ervaring nodig. Hij zou in de nabije toekomst wel een Formule 1-test kunnen doen, al hangt dat van zijn progressie in zijn huidige raceklasse af."

In 2007 debuteerde Lewis Hamilton met McLaren in de Formule 1, net als Kevin Magnussen in 2014. Boullier sluit niet uit dat er in de toekomst weer een nieuwkomer zijn eerste Formule 1-race met McLaren rijdt:

"Het is een grote verantwoordelijkheid voor de rijders. Toen Lewis erbij kwam, had hij veel kunnen testen in de Formule 1. Dat mag niet meer. Daardoor is de stap van GP2 of Formule Renault 3.5 naar Formule 1 toch wel groot geworden. Maar er zijn nog steeds kansen."