Toro Ross-teambaas Franz Tost vindt het belangrijk dat Max Verstappen de Formule 1-wereld en de circuits goed leert kennen. Daarvoor geeft hij de 17-jarige Nederlander minimaal twee jaar de tijd.

"Onze coureurs krijgen twee tot drie jaar om te laten zien wat ze kunnen", vertelt Tost aan NU.nl aan de vooravond van de Grand Prix van Monaco.

"Zo ook Max. Niet omdat hij het is, maar vanwege mijn persoonlijke visie op hoe lang een coureur nodig heeft om de Formule 1 te begrijpen. Want het is allemaal zo complex."

De meeste rijders die sinds de oprichting van Scuderia Toro Rosso in 2006 voor het team uitkwamen, deden dit langer dan één seizoen.

Daniel Ricciardo promoveerde na twee jaar bij de Italiaanse renstal naar moederteam Red Bull Racing, Daniil Kvyat deed dat al na één seizoen. Jean-Eric Vergne werd eind vorig jaar aan de kant geschoven na drie jaar bij Toro Rosso.

"Coureurs leren in hun eerste jaar in de Formule 1 alle circuits", vervolgt de Oostenrijkse teambaas. "Rijders weten al hoe alle bochten lopen, het gaat om alle ins en outs, tot in de kleinste details. Daarnaast is het wennen aan al het werk met de media en sponsoren."

"Een jaar later gaan ze daar dieper op in: ze weten dan hoe ze beter kunnen presteren op de circuits en hoe de Formule 1 werkt. In het derde jaar weten ze wat er van ze verwacht wordt om succes te hebben, dat moeten ze waarmaken. Daarna kunnen ze gaan strijden om overwinningen en titels. Zo werkt het."

Prestaties

Onlangs zei Tost niet verrast te zijn door de prestaties van Verstappen. De Nederlander scoorde punten door in Maleisië als zevende te eindigen. In Australië, China en Bahrein viel hij uit met technische problemen. De Grand Prix van Spanje besloot hij als elfde. Teamgenoot Carlos Sainz finishte al drie keer in de top tien.

"Enerzijds is Max heel competitief en levert hij goed werk wat betreft omgaan met marketing- en mediazaken. Qua resultaten doet hij wat we van hem verwachtten. Toen Max eind vorig seizoen voor het eerst bij ons reed in vrije trainingen en critici stelden dat hij te jong was, zei ik al dat men moest wachten tot de eerste raceresultaten. Dat is gebleken. Voor mij is dat geen grote verrassing."

In een televisie-uitzending van het Britse Sky Sports, direct na afloop van de Grand Prix van Spanje, was kort te zien hoe Tost een heftige discussie leek te voeren met Max' vader Jos Verstappen.

"We hadden geen ruzie", zegt de teambaas over dat moment. "Ik was een beetje boos op de rijders, want ik verwachtte meer van ze. Ik was niet in een goede bui en was teleurgesteld. Er waren kleine problemen waar we wat aan hadden kunnen doen. Om verschillende redenen is dat toen niet gebeurd. Daar was ik boos over."

Tevreden

Verstappen zelf sprak van een "heel moeilijke wedstrijd" in Spanje, mede door hoge bandenslijtage. Tost: "Dat speelde zeker, maar het was niet het enige. De eerste pitstop was te langzaam. De strategie was ook verkeerd."

Toch blikt de teambaas van Toro Rosso met een tevreden gevoel terug op de eerste vijf races van het seizoen. "Tot nu toe hebben we in elke race punten gepakt, daar heel dichtbij gezeten of niet kunnen finishen door technische problemen. Het team maakt een groei door en dat is erg goed."