Max Verstappen hoopt donderdag tijdens de openingsdag van het Formule 1-weekend in Monaco vooral kilometers te maken om zich de baan eigen te maken. Zolang alles goed gaat, mikt hij voor de race van zondag voorzichtig op de zevende plek.

De 17-jarige Nederlander van Toro Rosso heeft nog niet eerder in Monaco geracet. Voor de eerste vrije trainingen - die in tegenstelling tot bij andere Grands Prix op donderdag in plaats van op vrijdag worden gehouden - mikt hij er dan ook vooral op om "ervaring op te doen" op het befaamde maar lastige circuit in het prinsdom.

"Ik ga niet naar rondetijden kijken, ik wil gewoon veel kilometers maken om vertrouwd te raken met de baan. Ik wil zeker dertig tot veertig rondjes rijden", vertelt Verstappen woensdag aan NU.nl.

Net als tijdens het vorige raceweekend, twee weken geleden in Spanje, zal Verstappen tijdens de eerste twee trainingen met een oude motor rijden.

"Dat doen we om de race-motor uit Spanje te sparen, dat is immers onze vierde en laatste voor dit jaar", legt hij uit, verwijzend naar hoe er serieuze gridstraffen kunnen volgen als er een vijfde Renault-krachtbron achterin zijn Toro Rosso geïnstalleerd moet worden.

Top zeven

Juist op het stratencircuit in Monte Carlo, waar inhalen zo goed als onmogelijk is, spelen Verstappen en Toro Rosso met de Renault-motor dus op veilig. De jonge Nederlander denkt wel dat zijn wagen in Monaco beter zal presteren, omdat de motor er een minder bepalende rol speelt.

Wat Verstappen verder moet helpen, is dat hij en zijn team geleerd hebben van de race in Spanje. Daar had hij last van hoge bandenslijtage, waardoor hij in de slotfase terugviel naar de elfde plek en de kans op punten verloor.

"We hebben sindsdien mogen testen en wat nieuwe dingen over de banden ontdekt. Ook begrijpen we nu beter wat er in Spanje verder fout ging. Ik denk dat we daar over het algemeen te voorzichtig waren."

"We kunnen nu dus wat agressiever zijn, behalve met de motor. Als we de geleerde lessen echter goed toepassen, zou de top zeven haalbaar moeten zijn. Maar dat hangt wel af van hoe we de auto afgesteld krijgen. Voor concrete voorspellingen, is het nog te vroeg."