Het voorstel om Formule 1-teams toe te staan dit seizoen vijf in plaats van vier motoren te gebruiken is donderdag verworpen.

Dat bericht Autosport.com. Het plan kreeg geen meerderheid in de zogeheten Strategy Group.

Voor Max Verstappen betekent dat slecht nieuws. De 17-jarige coureur van Toro Rosso is al toe aan zijn vierde motor, terwijl het seizoen pas vijf races onderweg is.

In de Strategy Group zetelen Ferrari, Red Bull Racing, McLaren, Mercedes, Force India en Williams, evenals het overkoepelende Formula One Management en de FIA, de internationale autosportfederatie.

De huidige regels geven aan dat de coureur tien posities wordt teruggezet in de startopstelling als de vijfde krachtbron voor het eerst wordt gebruikt. Voor volgende raceweekends dat dit gebeurt, geldt een gridstraf van vijf plaatsen. Bij een zesde motor wordt de sanctie herhaald.

Als de straf door een slechte kwalificatie niet volledig uitgevoerd kan worden, kan ter aanvulling een tijdstraf of een stop-&-go-penalty worden opgelegd.

Problemen

Red Bull Racing en Toro Rosso kampen al het hele seizoen met problemen aan de Renault-motor.

Afgelopen week meldde teambaas Christian Horner van Red Bull dat een vijfde motor zijn team niet eens zo veel zal helpen. "Het is onvermijdelijk dat we er dit jaar acht of negen nodig hebben."

Verstappen gaf in gesprek met NU.nl aan al rekening te houden met straffen voor het gebruik van extra motoren.