Flavio Briatore stelt dat de huidige reglementen slecht zijn voor de aantrekkingskracht van de Formule 1. De sport loopt volgens de oud-teambaas van Benetton het gevaar fans te verliezen.

"De Formule 1 moet veranderen, momenteel is het niet de Formule 1 zoals we die kennen", laat Briatore weten in gesprek met Motorsport.com.

"Mooie races, dat hebben we nodig. Er moeten veranderingen komen en wel heel snel. Anders gaan mensen hun televisie uitzetten."

Briatore vindt het jammer dat coureurs sinds 2014 nog maar honderd kilo benzine mogen meenemen, waar dat voorheen 160 kilo was.

"Races zouden eigenlijk zestig kwalificatierondjes moeten zijn voor de beste coureurs ter wereld. Momenteel zijn alle coureurs bezig met het sparen van banden en let iedereen op de brandstof."

De Italiaan luidt de noodklok aan de vooravond van een belangrijke vergadering van de Strategy Group over mogelijk nieuwe regels in 2017. Donderdag wordt eveneens besproken of coureurs deze jaargang vijf in plaats van vier motoren mogen gebruiken.

Briatore vindt ook dat de Formule 1 behoefte heeft aan een nieuwe commerciële structuur. "De verdeling dient eerlijker te verlopen, dat is cruciaal. Momenteel worden de rijke teams alleen maar rijker en de arme renstallen alleen maar armer."

Coulthard

Voormalig Formule 1-coureur David Coulthard vindt het vooral jammer dat de huidige wagens langzamer zijn dan enkele jaren geleden.

"De coureurs zijn dat met mij eens, al zullen ze dat niet hardop zeggen", schrijft de Brit in een column op de website van de BBC. "In mijn ogen moet het altijd sneller gaan, de technologie ontwikkelt zich steeds verder."

Coulthard denkt dat de huidige Formule 1 simpelweg niet uitdagend genoeg is voor de coureurs.

"Nog niet zo heel lang geleden was de sport fysiek en mentaal slopend, dat is niet meer het geval. Vroeger konden Ayrton Senna en Nigel Mansell nauwelijks staan na een race, zo zwaar was het. Iedereen start nu met een volle tank, waardoor het langzamer gaat en het minder interessant wordt voor de coureurs. Een lichtere wagen voelt gewoon beter, dat racet fijner."