Red Bull Racing verlaat de Formule 1 als er op korte termijn geen partner wordt gevonden die een competitieve motor levert.

Dat zegt de invloedrijke adviseur Helmut Marko van de Oostenrijkse renstal tegen de BBC.

De introductie van de V6-turbomotoren vorig seizoen viel samen met het einde van de dominantie van Red Bull. Met name deze jaargang kampt Renault, dat de motoren levert aan Red Bull Racing en aan het Toro Rosso van Max Verstappen, met grote problemen.

"Als we in de nabije toekomst geen competitieve motor tot onze beschikking hebben, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Wij gaan eruit of Audi stapt erin."

Audi heeft zelf bij monde van president Rupert Stadler aangegeven dat het toetreding tot de Formule 1 als "een optie ziet". "We zijn al eerder succesvol geweest in de motorsport. We zullen zien hoe het gaat lopen met de Formule 1", zei Stadler maandag in gesprek met Auto Express.

Toestemming

Mocht Audi willen toetreden, dan moet het eerst toestemming krijgen van moederbedrijf Volkswagen. Marko ontkent dat er al is gesproken met de Volkswagen Group. "Er zijn zoveel geruchten."

Voormalig Ferrari-president Luca di Montezemolo zei onlangs al dat Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz alles in het werk wil stellen om Audi aan zich te binden.

"Ik weet dat Mateschitz eraan denkt om de boel te verkopen. Een gemeenschappelijke vriend heeft me verteld dat hij vertrekt als hij er niet in slaagt om Audi te overtuigen", meldde de Italiaan.

2020

Net als de andere renstallen heeft Red Bull Racing een contract ondertekend dat voorziet in een verblijf tot eind 2020 in de Formule 1. De verbintenis met Renault loopt tot eind 2016.

Onlangs trad Ferdinand Piëch terug als hoofd van het Volkswagen-concern. De 78-jarige Oostenrijker was altijd een geharnast tegenstander van een entree van een van de Volkswagen-merken in de Formule 1.

"Volkswagen moet eerst uitzoeken wie het voor het zeggen krijgt", aldus Marko. "Daarna kunnen ze bekijken wat ze eventueel doen in de autosport."