Max Verstappen vindt dat hij beter had gekund dan de zesde tijd zaterdag in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje.

"De balans van de auto was minder in de kwalificatie dan in de vrije trainingen", zei Verstappen na de kwalificatie.

“Er had dus meer in gezeten”, vervolgde Verstappen. "Ik weet niet wat er gebeurde, maar de hele kwalificatie kwam het er niet helemaal uit door de warmte, wat gripverlies en wat tractieproblemen. Maar zesde is gewoon heel goed, ik ben erg tevreden.”

De 17-jarige Nederlander noteerde een tijd van 1.26,249. Carlos Sainz, zijn Spaanse teamgenoot van Toro Rosso, deed het nog iets beter en start zondag vanaf de vijfde plek. "Dat is niet jammer, die dingen gebeuren. Ik sta maar een tiende van een seconde achter hem."

Vierde motor

Zaterdagochtend plaatste Toro Rosso al de vierde motor in de auto van Verstappen, en dat was de laatste die dit seizoen toegestaan is.

"De nieuwe motor is goed, maar ik merkte geen verschil met de vorige drie. Hij is gewoon nieuw. Ik kan nog niet aanvoelen of hij ook langer meegaat, dat is afwachten."

De Toro Rosso’s van Verstappen en Sainz starten zondag voor de Red Bulls van Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo, die respectievelijk op de achtste en tiende beginnen.

"Ik denk dat we ze puur op prestaties hebben verslagen, dat is de eerste keer", stelt Verstappen. "Daar ben ik heel blij mee. Op dit moment is onze auto op deze baan sneller dan die van Red Bull. Toro Rosso heeft aerodynamisch een grote stap gemaakt ten opzichte van vorig jaar."

Snelle bochten

Verstappen verwacht dat het behouden van zijn goede positie in de race zondag op het Circuit de Catalunya niet gemakkelijk zal zijn.

"Raikkonen en Massa staan achter ons, dus die zullen normaliter wel naar voren komen. Maar de zevende plek moet haalbaar zijn. Je weet maar nooit, op dit circuit is het moeilijk inhalen. Als we een Williams voor kunnen blijven in de snelle bochten, kan de zesde plek haalbaar zijn."

Nico Rosberg van Mercedes verzekerde zich zaterdag van pole position voor de race in Spanje, voor teamgenoot Lewis Hamilton. De Ferrari van Sebastian Vettel en Williams van Valtteri Bottas starten derde en vierde.

Verstappen evenaarde met zijn zesde tijd zijn beste kwalificatieresultaat van dit seizoen in maart in Maleisië. Destijds startte hij vanaf de zesde plek en finishte hij als zevende.