Max Verstappen heeft zich al ingesteld op straffen voor het gebruik van meer motoren dan de vier die toegestaan zijn dit Formule 1-seizoen. Dat zegt hij in Spanje tegen NU.nl.

Om die straffen nog uit te stellen, wordt door de Toro Rosso-rijder een oude motor gebruikt voor de vrijdagtrainingen voorafgaand aan Grands Prix.

"Zaterdag gaat er een nieuwe motor in mijn auto, de vierde" aldus Verstappen in aanloop naar de Spaanse race op het Circuit de Catalunya. "Dat is de laatste motor, maar daar kunnen we niet het hele seizoen mee uitrijden. We weten al dat er straffen aankomen."

Gridstraf

De huidige regels geven aan dat als de vijfde krachtbron voor het eerst wordt gebruikt, de coureur tien posities wordt teruggezet in de startopstelling. Voor volgende raceweekends dat dit gebeurt, geldt een gridstraf van vijf plaatsen. Bij een zesde motor wordt de sanctie herhaald.

Als de straf door een slechte kwalificatie niet volledig uitgevoerd kan worden, kan ter aanvulling een tijdstraf of een stop-&-go-penalty worden opgelegd.

Komende week wordt wel besloten of de teams een vijfde motor mogen gebruiken tijdens dit seizoen. Maar ook als dat voorstel wordt goedgekeurd, dan is dat normaal gesproken onvoldoende voor Verstappen.

De huidige situatie is het gevolg van het feit dat Toro Rosso, net als Red Bull, met technische problemen kampt door de Renault-krachtbron. Verstappen viel mede hierdoor uit tijdens de races van Australië, China en Bahrein.

In zijn auto wordt voor vrijdagtrainingen zelfs een gebruikte, deels herstelde motor gemonteerd om de laatst toegestane motor langer mee te laten gaan, zoals nu in Spanje. Met de 'oude' motor kwam hij tot zijn tevredenheid overigens wel goed voor de dag, al is het nog afwachten wat hij daarvoor koopt.

"De eerste twee trainingen gebruikten we een oudere motor uit het begin van het seizoen, om kilometers te sparen op de nieuwe. Dat is toegestaan. Voor de derde training, de kwalificatie en de race gaat de nieuwe motor er dus in. Die gaat er voor het volgende raceweekend weer uit, daar beginnen we dan weer met een oude motor'', legde hij de noodoplossing uit.