Van der Garde ziet geen toekomst meer in Formule 1

Giedo van der Garde denkt dat zijn carrière in de Formule 1 voorbij is na de schikking met Sauber over de beëindiging van zijn contract.

"Mijn droom om daar te rijden is van me afgenomen en ik weet dat mijn toekomst in de Formule 1 waarschijnlijk voorbij is", aldus de coureur in een verklaring.

"Als gepassioneerd racer ben ik verdrietig en erg teleurgesteld. Ik heb mijn hele leven hard gewerkt om een succesvol Formule 1-coureur te worden en wilde graag eindelijk voor een goede subtopper rijden."

De 29-jarige Van der Garde gaat kijken of hij in andere raceklasses terecht kan. "Mijn toekomst in de autoport is niet klaar. Ik ga met mijn management de plannen bespreken en wil graag de 24 uur van Le Mans rijden of in de DTM aan de slag gaan."

Geruïneerd

Van der Garde won vorige week een rechtszaak tegen Sauber en had mogen starten bij de Grand Prix van Australië. De Utrechter zag daar vanaf om schade voor de huidige rijders en arrestatie van het management te voorkomen.

"Dat had de openingsrace in Melbourne verpest en misschien de carrières van getalenteerde coureurs als Marcus Ericsson en Felipe Nasr geruïneerd. Met dat idee kon ik niet leven, al was de teamleiding verantwoordelijk voor deze bizarre situatie."

De oud-coureur van Caterham spreekt van een moeilijke periode en bedankt zijn familie en de rijders uit de Formule 1, onder wie Jenson Button en Sergio Perez, die hem openlijk steunden in zijn strijd tegen Sauber.

Onbegrijpelijk

De Zwitserse renstal heeft volgens Van der Garde in de eerste helft van 2014 al het beloofde sponsorgeld voor dit seizoen ontvangen. Sauber zou mede daardoor hebben kunnen overleven in de koningsklasse van de autosport.

"Dat was in goed vertrouwen en mede daardoor zijn de financiële besluiten van Sauber in deze zaak onbegrijpelijk. Ik mag de details niet bespreken, maar ze hebben flinke comenpsatie moeten betalen om dit op te lossen. In dat opzicht kan ik tevreden zijn dat mij recht is gedaan."

Naar verluidt heeft Sauber liefst 15 miljoen euro aan Van der Garde moeten betalen. Hij hoopt dat zijn zaak als aanleiding dient voor een cultuurverandering binnen de Formule 1. "Ik hoop echt dat dit een beweging in gang zet voor nieuwe standaarden en regelgeving om de rechten van coureurs te beschermen."

"De normen en waarden die binnen het bedrijfsleven gelden zouden ook voor de Formule 1 moeten opgaan. Er zijn eindeloos veel voorbeelden van getalenteerde rijders met goede intenties wiens carrières zijn gebroken door de Formule 1."

Tip de redactie