'Huidige technische regels vermoorden Formule 1'

De invloedrijke Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko waarschuwt dat zijn team op termijn mogelijk uit de Formule 1 stapt. De Oostenrijker ergert zich aan de huidige regels die in zijn ogen de sport "vermoorden".

"In de zomer zullen we de situatie evalueren, zoals we dat elk jaar doen", vertelt Marko aan Autosport.com. "Dan kijken we onder meer naar de kosten en opbrengsten."

"Als we echt ontevreden zijn, overwegen we de Formule 1 te verlaten. Ja, het gevaar is aanwezig dat eigenaar Dietrich Mateschitz zijn passie voor de Formule 1 verliest."

Eind 2013 committeerde Red Bull Racing zich in elk geval tot en met 2020 aan de Formule 1. In dat jaar loopt de Concorde-overeenkomst - een contract tussen de internationale automobielfederatie en de constructeurs - af.

Een vertrek van het Oostenrijkse team zou grote consequenties hebben, aangezien Mateschitz ook eigenaar is van Toro Rosso, de renstal van Max Verstappen.

Veranderingen

Marko hekelt de veranderingen in de voorbije jaren, bijvoorbeeld de terugkeer van turbomotoren. Sindsdien domineert Mercedes, waar in de jaren 2010-2013 Red Bull Racing de boventoon voerde.

"De huidige motoren zijn de verkeerde oplossing voor de Formule 1", stelt Marko. "En dat had ik ook gezegd als onze motorenleverancier Renault de beste motor zou hebben."

"De technische regels zijn onbegrijpelijk en te duur. Op deze manier wordt een briljante ontwerper als Adrian Newey gecastreerd, het reglement vermoordt de sport."

Horner

Zondag deed teambaas Christian Horner van Red Bull Racing al een oproep aan de FIA.

"De FIA heeft de mogelijkheid om te kijken naar mechanismen waardoor het veld dichter bij elkaar schuift", zei Horner na een demonstratie van Mercedes in de Grand Prix van Australië. "Ik denk dat ze dat moeten onderzoeken."

"Toen wij wonnen - en we wonnen nooit met zo'n groot verschil - werden er allerlei zaken verboden. Bijvoorbeeld de dubbele diffuser. Alles werd toen gedaan. In het verleden was dat ook zo toen McLaren en Williams dominant waren."

Verstappen valt uit bij debuut, zege Hamilton in Melbourne

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie