Giedo van der Garde heeft zaterdag een schikking getroffen met Sauber. De Nederlander zal dit weekend niet van start gaan in de Grand Prix van Australië.

Dat meldt het zogeheten Supreme Court van Victoria via Twitter. 

Op Facebook meldt de coureur in een verklaring dat hij dit weekend niet zal racen tijdens de opening van het Formule 1-seizoen. Hij zegt het "erg jammer te vinden", maar respecteert de belangen van Sauber en de FIA.

"Ik heb besloten om geen gebruik te maken van het recht om dit weekend in Melbourne te mogen racen. Voor een gepassioneerde coureur als ik was dat een erg moelijke beslissing", aldus Van der Garde.

De Nederlander gaat mogelijk wel rijden in de rest van het seizoen. Zijn management gaat daar begin volgende week verder over in gesprek met Sauber.

"Ik weet zeker dat er een oplossing zal worden gevonden", is de 29-jarige Van der Garde zelfverzekerd.

Sauber bevestigt dat de Nederlander niet aan de Grand Prix van Australië zal verschijnen. Het team wil zich nu volledig richten op de wedstrijd in Melbourne. ''We zijn hier om te racen in de Grote Prijs en dat is waar we ons nu op gaan focussen'', aldus het team in een verklaring.

''We zullen constructieve gesprekken met Van der Garde en zijn management blijven voeren om tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen. In de loop van volgende week kunnen we meer informatie geven'', staat in de verklaring.

Rechten

Van der Garde en Sauber hebben een geschil over de positie van de Nederlander in de Zwitserse renstal. De coureur zei contractueel recht op te hebben op één van de twee stoeltjes als wedstrijdrijder voor dit seizoen.

Daarin kreeg hij tot tweemaal toe gelijk van de rechters in Australië. Sauber trok echter al Marcus Eriksson en Felipe Nasr aan voor dit seizoen. In 2014 was Van der Garde als test- en reservecoureur actief voor Sauber.

Ericsson en Nasr bleven vrijdag tijdens de eerste vrije training voor de Australische Grand Prix binnen, maar kwamen bij de tweede oefensessie wél de baan op.

Van der Garde droeg enkele uren voor aanvang van de eerste training nog wel het racepak van Sauber. Hij was ook korte tijd in de garagebox, maar hij vertrok later weer in zijn gewone kleding.

Video: 'Ik ben gekomen om te racen'

Alles over de GP van Australië: 'Verstappen is er klaar voor'