Het hooggerechtshof in Melbourne heeft Giedo van der Garde donderdag ook in een hoger beroep van Sauber in het gelijk gesteld.

Van der Garde (29) heeft nu juridisch het recht om zondag van start te gaan in de openingsrace in de Formule 1.

"Het hoger beroep is afgewezen, omdat er in de procedure geen fouten zijn gemaakt", zo las de rechter voor uit zijn verklaring.

De advocaat van Sauber beweerde dat het onveilig zou zijn om Van der Garde te laten racen, omdat de Nederlander dit seizoen niet heeft getest voor het team. De rechter ging hier niet in mee.

Nieuwe zaak

Na het hoger beroep begon er een opnieuw een zaak waarin Van der Garde het team wil dwingen om zich aan de uitspraak te houden.

De zaak gaat vrijdagochtend om 10.30 uur lokale tijd verder, twee uur voor de eerste vrije training in Melbourne aanvangt.

De advocaat van Van der Garde vroeg om juridische consequenties voor Sauber en teambaas Monisha Kaltenborn indien de uitspraak wordt genegeerd. Hij zinspeelde daarbij op de inbeslagname van goederen.

Kort dag

''Ik hoop dat Sauber nu zo snel mogelijk contact opneemt'', aldus Van der Garde. ''Dat zullen ze nu toch een keer moeten doen en ik hoop dat ik dan weer achter het stuur van de auto kan kruipen. We hebben nu alles gewonnen. Ik ben daar heel blij mee. Ik denk dat we heel sterk staan.''

Van der Garde gaf wel toe dat het wel kort dag wordt voor de eerste race van zondag. ''Maar binnen een paar uur kan er nog steeds een stoel worden gemaakt."

"De eerste training is vrijdag ook pas om 12.30 uur. Dat zal voor mij geen probleem zijn. Ik heb de afgelopen maanden keihard getraind. Ik ben hier gekomen om te racen en ik ben er klaar voor.''

Belofte

Van der Garde fungeerde in 2014 als test- en reservecoureur voor Sauber. In juni 2014 stelde de leiding hem een stoeltje voor 2015 in het vooruitzicht.

Sauber legde echter na de belofte aan Van der Garde de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr vast. De Italiaan Raffaele Marciello is reservecoureur.

Als hij zondag aan de start verschijnt is Van der Garde dit seizoen de tweede Nederlander in de Formule 1. Max Verstappen maakt bij Toro Rosso als 17-jarige zijn debuut.

Vijf vragen en antwoorden over het Formule 1-seizoen