Giedo van der Garde vreest niet dat zijn relatie met Sauber verstoord is, mocht hij komend weekeinde namens het Zwitserse Formule 1-team aan de start staan bij de Grand Prix van Australië.

"Ik ben een coureur en als ik eenmaal achter het stuur zit ben ik alles weer vergeten en wil ik het maximale eruit halen", zei Van der Garde woensdagochtend tegen radiozender 3FM.

"Het is voor Sauber zelf ook belangrijk dat ze punten gaan scoren en dus een zo goed mogelijke auto neerzetten."

Een Australische rechter oordeelde woensdag dat Van der Garde komend weekeinde in Melbourne aan de start mag verschijnen namens Sauber. Het Zwitserse team is echter tegen de uitspraak in beroep gegaan waardoor het onduidelijk is of het ook zover komt.

Van der Garde, die in 2013 reed voor het inmiddels verdwenen team van Caterham, heeft goede hoop dat hij vrijdag bij de vrije training in de wagen van Sauber plaats mag nemen.

"Donderdag krijgen we het definitieve antwoord, maar we hebben een sterke zaak dus ik schat onze kansen goed in."

Video: 'Ik ben gekomen om te racen'

Gevaarlijk

Van der Garde was de rechtszaak begonnen tegen Sauber omdat hem op 28 juni 2014 beloofd zou zijn dat hij een van de vaste coureurs zou worden van het team. De Zwitserse renstal legde vervolgens de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr vast voor 2015.

Dat de rechter nu heeft geoordeeld dat Van der Garde alsnog een stoeltje moet krijgen is volgens Sauber-baas Monisha Kaltenborn 'teleurstellend'.

Kaltenborn vindt het bovendien gevaarlijk als Van der Garde komend weekeinde al rijdt voor Sauber.

"We kunnen in ieder geval niet de veiligheid van ons team of andere coureurs op de baan in gevaar brengen door een onvoorbereide coureur te laten rijden in een auto die helemaal is afgestemd op twee andere aangewezen coureurs."

Van der Garde zegt echter 'fit en klaar' te zijn voor de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen.

"Ik ben naar Australië gekomen om te racen, dat is het doel. Ik ben blij met de uitspraak. Ik wist dat we een sterke zaak hadden. Ik ga nu met mijn advocaat om de tafel over de vraag: hoe nu verder."