​Formule 1-coureur Daniel Ricciardo is na zijn succesvolle eerste seizoen in dienst van Red Bull voorbereid op onverhoopte tegenslag in de toekomst.

Dat zegt de 25-jarige Australiër woensdag in gesprek met Autosport.com. Ricciardo legde in 2014 beslag op de derde plaats in het klassement en troefde zo zijn teamgenoot en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel af.

Toch houdt de drievoudig Grand Prix-winnaar rekening met een vormdip. "Ik zit momenteel op een roze wolk, maar weet zeker dat ik daar uiteindelijk een keer vanaf val en mezelf dan weer herpak, dat is de normale gang van zaken."

"Het is belangrijk om de mindere dagen waar dat kan tot een minimum te beperken en je emoties dan onder controle te krijgen en niet gefrustreerd te raken", beseft Ricciardo. "Het is zaak een manier te vinden om het te accepteren en genoegen te nemen met een mindere klassering."

Veeleisender

De voormalig coureur van Toro Rosso, de opleidingsploeg van Red Bull, hoopt dat hij zijn nuchtere en relaxte benadering kan behouden. "Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan."

"Zeker nu ik een aantal races gewonnen heb, is het lastig om tevreden te zijn met een vijfde of zesde plaats. Frustratie ligt dus op de loer", erkent de Australiër, die merkt dat hij meer van zichzelf eist. "Dat maakt het lastig, maar soms moet je een stap terug doen en je verlies nemen."

Zelfvertrouwen blijft het sleutelwoord, meent Ricciardo. "Als ik dit jaar een race win, kan ik over twee jaar onmogelijk slechter zijn, dan moet ik juist beter zijn. Je moet nooit aan jezelf gaan twijfelen."