Teambaas Christian Horner van Red Bull Racing speelde zondag tijdens de Russische Grand Prix niet met de gedachte om teamorders uit te delen, hoewel Daniel Ricciardo er beter voor staat in het kampioenschap dan Sebastian Vettel.

Ricciardo meldde in de beginfase via de radio dat hij sneller was dan zijn voor hem rijdende teammaat. Horner weigerde echter aan viervoudig wereldkampioen Vettel op te dragen om ruim baan te maken voor de Australiër.

"We hebben er niet eens over gediscussieerd", meldt Horner aan verschillende media. "Het was heel vroeg in de race, er kon nog veel gebeuren. Op dat moment had het toch geen zin."

Uiteindelijk eindigde Ricciardo als zevende, waarmee hij het één plaats beter deed dan Vettel.

Nutteloos

Volgens Horner is het in de resterende drie races ook nutteloos om teamorders uit te delen nu Ricciardo een achterstand van liefst 92 punten heeft op WK-leider Lewis Hamilton. Op Rosberg moet de Red Bull Racing-coureur 75 punten goedmaken.

"Er zijn nog maximaal honderd punten te verdienen. Alleen als Nico Rosberg en Hamilton elke race uitvallen heeft Daniel nog een kans om wereldkampioen te worden, dat is wel heel onwaarschijnlijk."

In de afgelopen vier seizoenen veroverde Vettel telkens de titel. "Maar nu wordt het een duel tussen Rosberg en Hamilton. Wij zullen in de laatste races er het maximale uit proberen te halen."

Motor vervangen

Overigens overweegt Vettel om over drie weken bij de Grand Prix van de Verenigde Staten niet deel te nemen aan de kwalificaties.

De Duitser moet zo goed als zeker zijn motor vervangen en aangezien hij dan zijn maximum van vijf krachtbronnen heeft verbruikt in dit seizoen, moet hij tien plekken terug in de startopstelling.

"De regels zijn dit jaar bijzonder streng. Ik denk dat ik beter de kwalificatie op zaterdag kan overslaan, dan hoef ik geen onnodige kilometers te maken met de nieuwe motor", stelt Vettel.

Hamilton: 'Historische dag voor Mercedes'